WHO: Zagađeni okoliš ubija milijune djece

Četvrtina slučajeva svih smrti djece mlađe od pet godina u svijetu rezultat je nezdravog ili zagađenog okoliša, uključivo prljavu vodu i zrak, pasivno pušenje ili nedostatak odgovarajuće higijene, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Takav okoliš može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća, kazao je WHO u izvješću, te stajati života 1,7 milijuna djece godišnje. “Zagađeni okoliš je smrtonosan – pogotovo za malu djecu”, rekla je u priopćenju direktorica WHO-a Margaret Chan. “Njihovi organi i imunološki sustavi koji su u razvoju, kao i manja tijela i dišni sustavi, čine ih posebno osjetljivima na prljavi zrak i vodu”.

U izvješću “Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas dječjeg zdravlja i okoliša” WHO kaže da štetno izlaganje može početi još u trbuhu, te se potom nastaviti ako su djeca izložena vanjskom i unutarnjem onešišćenom zraku i pasivnom pušenju.

To povećava izglede za upalu pluća kao i za cjeloživotni rizik od kroničnih respiratornih bolesti poput astme. Zagađeni zrak također povećava cjeloživotni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, kaže izvješće.

U njemu se naglašava da su kućanstva bez pristupa čistoj vodi i sanitarijama, ona koja su onečišćena dimom od izgaranja goriva poput ugljena ili koriste otpad za kuhanje i grijanje, izloženija dijareji i upali pluća. Djeca su također izložena štetim kemikalijama kroz vodu, hranu, zrak i proizvode oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za javno zdravlje, kazala je da su takvi podaci težak gubitak, i u smislu smrti, i dugotrajnih bolesti i stope obolijevanja. “Ulaganje u uklanjanje okolišnih rizika za zdravlje, poput poboljšanja kvalitete vode ili korištenja čistijeg goriva, rezultirat će ogromnim zdravstvenim koristima”, kazala je.

You may also like

0 comments