WHO: Četvrtina smrti zbog okoliša

Gotovo četvrtina smrti u svijetu u najširem je smislu povezana s faktorima povezanim s okolišem, od zagađenosti, preko samoubojstava do nesreća na cestama, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.

Po izvješću organizacije, u 2012. godini 12,6 milijuna smrtnih slučajeva bilo je posljedica “zagađenosti zraka, vode i tla, izloženosti kemijskim tvarima, posljedica klimatskih promjena i djelovanja ultraljubičastih zraka”, a sve navedeno kod populacije uzrokuje niz bolesti ili ozljeda. WHO je prvu tablicu s podacima o utjecaju okoliša na ljude objavio 2002., a na njoj se navodi 10 najčešćih bolesti čija se pojava dovodi u vezu s okolišem.

U izvješću stoji da se 8,2 milijuna smrti koje nastanu kao posljedica nezaraznih bolesti, može povezati sa zagađenjem zraka. Riječ je o moždanom udaru, srčanim bolestima, raznim vrstama karcinoma i bolestima dišnog sustava. Od slučajnih ozljeda, poput prometnih nesreća, koje WHO svrstava u stanja povezanih s okolišem, godine 2012. smrtno je stradalo 1,7 milijuna ljudi. Organizacija smatra da su prometne nesreće povezane s okolišem jer su često posljedica lošeg stanja prometnica.

Pojava dijareje ili proljeva, koja je na šestom mjestu popisa među deset bolesti koje navodi WHO, najčešće je posljedica loših sanitarnih objekata, a od njezinih posljedica i komplikacija godišnje umre oko 846.000 ljudi. “Namjerne ozljede”, među kojima su i samoubojstva, deseti su uzrok smrti povezanih s okolišem. WHO smatra da su samoubojstva u nekim slučajevima povezana s pristupom toksičnim proizvodima, poput pesticida, dakle opravdano su na popisu organizacije, ističe se u izvješću. “Bolje upravljanje okolišem svake bi godine moglo spasiti 1,7 milijuna djece u dobi do pete godinE života i oko 4,9 odraslih osoba od sigurne smrti, smatra WHO.

“2012. smo evidentirali gotovo 25 posto smrtnih slučajeva koji se povezuju s okolišem. Danas je taj postotak neznatno manji i iznosi 23 posto, no s obzirom na to da se populacija na globalnoj razini povećava, i konačna brojka raste”, rekla je direktorica Odjela za javno zdravstvo WHO-a dr. Maria Neira.

U jugoistočnom dijelu Azije zabilježen je najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s okolišem i iznosi čak 3,8 milijuna. Na drugom je mjestu pacifička regija gdje od faktora koji se povezuju s okolišem godišnje umre 3,5 milijuna stanovnika. Slijedi Afrika – 2,2 milijuna ljudi, Europa s 1,4 milijuna, Bliski istok – 854.000 stanovnika i Amerika u kojoj umre 847.000 stanovnika. Da bi se stanje poboljšalo Svjetska zdravstvena organizacija predlaže jednostavan recept: smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, raditi na razvoju prometa i prometne infrastrukture, poboljšati sanitarne objekte, utjecati na smanjenje potrošnje kemijskih proizvoda, koristiti prikladnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka i uvesti zabranu pušenja.

You may also like