Wesley Clark će ne Kosovu proizvoditi naftu iz ugljena

Kompanija Envidity Energy umirovljenog američkog generala Wesleya Clarka, glavnog zapovjednika NATO-a u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, nakon nekoliko godina počela je ostvarivati planove u vezi s investicijom na Kosovu, piše tamošnji list Koha Ditore.

Clarkova kompanija čekala je pet godina odgovor od kosovskih institucija u vezi s proizvodnjom sintetičke nafte od ugljena. Envidity je 2012. podnio zahtjev za dobivanje dozvole za korištenje kosovskog ugljena. U vrijeme kada je pismo upućeno Ministarstvu za ekonomski razvoj, direktor kompanije je rekao kako su njegov planovi da proizvodni kapaciteti dosegnu dva milijuna litara goriva dnevno.

Tvrdilo se i da zbog te investicije neće biti ugrožen rad termoelektrane Novo Kosovo, koja koristi ugljen. Nakon što je kompanija odustala od posla, u koji je prema pisanju medija 2012. planirala uložiti čak 5,6 milijardi dolara, dužnosnici kosovske vlade mjesecima su je pokušavali uvjeriti da se vrati u realizaciju projekta. Srpski mediji komentiraju da je Clark time naplatio sudjelovanje u bombardiranju Srbije 1999.spašavajući kosovske Albance od etničkog čišćenja.

You may also like

0 comments