Weidmann: ECB neće vječno moći držati niske kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) ne smije dopustiti da niske kamatne stope i monetarni poticaji ostanu na snazi unedogled, poručio je u ponedjeljak guverner njemačke središnje banke, sugerirajući zaoštravanje monetarne politike čim to situacija bude opravdavala.

“Ni pod kojim uvjetima kamatne stope ne mogu biti u primjeni dulje nego što je apsolutno nužno u pogledu cjenovne stabilnosti”, ustvrdio je predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann pred novinarima više listova, uključujući Sueddeutsche Zeitung. “Rizici ultra popustljive monetarne politike rastu što su dulje na snazi niske kamatne stope”, naglasio je Weidmann.

Ključna kamatna stopa u ECB-u od početka je ove godine nula posto, dok je stopa na depozite banaka u negativnom području, što znači da banke plaćaju središnjoj banci da im čuva novac.

U kombinaciji s jeftinim kreditima bankama i s programom “kvantitativnog ublažavanja” u sklopu kojeg ECB kupuje državne i dugove korporacija, niske kamatne stope imaju za cilj smanjiti troškove zaduživanja za kompanije i kućanstva, što bi trebalo stimulirati rast gospodarstva. Snažniji rast potiče rast cijena, pa bi se stopa inflacije trebala približiti zacrtanoj razini u ECB-u od nešto ispod dva posto. Zasada je rast u 19-članom gospodarstvu eurozone slabašan unatoč ECB-ovim poticajnim mjerama.

ECB je na rujanskoj sjednici blago podigao procjene rasta gospodarstva na 1,7 posto u 2016. godini, ali je smanjio procjene za 2017. i 2018. godinu. U međuvremenu je iz bankarskog sektora počeo stizati val kritika da niske kamatne stope nagrizaju dobit banaka. Weidmann je otklonio bojazni da bi okončanje popustljive monetarne politike moglo ugušiti tek probuđeni oporavak gospodarstva “Mogući problemi za pojedinačne financijske institucije odnosno državne proračune ne bi nas smjeli priječiti u normalizaciji monetarne politike, čim to postane nužno”, poručio je Weidmann.

Neke su države, uključujući Italiju i Njemačku, profitirale su od refinanciranja dugova po negativnim kamatnim stopama, ustvrdio je Weidmann, napominjući da je to primjer da niske kamatne stope dodatno miniraju proračunsku disciplinu. Čelnik Bundesbanka prošlog je mjeseca oštro kritizirao EK zato što nije kaznila Španjolsku i Portugal zbog prekoračenja gornje dopuštene razine proračunskog manjka.

You may also like

0 comments