Weber: Turska ne može postati članicom Unije

Spitzenkandidat
Vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za nadolazeće europske izbore Manfred Weber rekao je kako Turska ne može postati članicom Europske unije, dodajući da će on prekinuti pristupne pregovore s tom zemljom ako postane predsjednikom Europske komisije.

Turska poručuje kako je ulazak u EU i dalje njezin najviši strateški cilj, iako su se pregovori, službeno započeti 2004., kroz godine usporili. Weber, kandidat EPP-a za predsjednika Komisije na nadolazećim europskim izborima u svibnju, rekao je njemačkim konzervativcima u Bavarskoj da “svi žele dobre odnose s Turskom, svi želimo blisko surađivati”.

“No, ako postanem predsjednik Komisije, dat ću nalog uredima u Bruxellesu da prekinu pristupne pregovore s Turskom oko ulaska u EU”, rekao je Weber, popraćen gromoglasnim pljeskom. “Turska ne može postati članicom EU-a, neka to bude jasno”, dodao je Weber.

U listopadu prošle godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako razmišlja o tome da na referendum stavi pitanje turskog ulaska u EU, pokazujući time kako je ogorčen zbog sporog procesa koji je, po njemu, od početka takav zbog predrasuda prema muslimanima.

Europska komisija je u srijedu izrazila zadovoljstvo rezultatima u rješavanju migrantske krize, ali i upozorila da je potrebno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sustava azila.

“Rezultati našeg zajedničkog europskog pristupa u području migracija govore sami za sebe: broj nezakonitih dolazaka danas niži je nego prije početka krize, europska granična i obalna straža podigla je zajedničku zaštitu granica EU-a na novu razinu, a u suradnji s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje. U vremenu koje nam predstoji bit će ključno nastaviti s našim zajedničkim pristupom i dovršiti tekuću reformu sustava azila EU-a”, izjavio je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Komisija ističe da unatoč tim rezultatima treba uložiti još više napora kako bi migracijska politika EU-a postala istinski otporna na buduće promjene u geopolitičkom kontekstu koji se stalno mijenja i u svjetlu stalnog rasta migracijskog pritiska na svjetskoj razini. “Države članice dužne su štititi one kojima pružaju zaštitu i brinuti o njima. Nastavak sveobuhvatnog pristupa suradnji i solidarno djelovanje, uz pravednu podjelu odgovornosti, jedini je put naprijed ako se EU želi uspješno nositi s izazovom migracija”, kaže prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Komisija navodi nekoliko izazova koje stoje pred EU-om po pitanju migracija. Prvi je zapadnomediteranska ruta kojom dolazi sve više migranata, stoga je potrebna veća potpora Maroku te Španjolskoj, gdje migranti ulaze na teritorij EU-a. Na srednjomediteranskoj ruti potrebno je raditi na popravljanju uvjeta u Libiji, a istočnomediteranskoj, po kojoj je nakon dogovora s Turskom znatno pao broj dolazaka, preostalo je riješiti probleme u Grčkoj, gdje obrada zahtjeva za azil ide vrlo sporo, a nije ni riješeno pitanje smještaja izbjeglica.

Jedno od hitnijih pitanja koje treba riješiti jest naći trajnije rješenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju. To se sada rješava od slučaja do slučaja. Najteže pitanje je reforma sustava azila jer dio zemalja ne pristaje na obvezujuće kvote po kojima bi se raspoređivali migranti u slučaju masovnog priljeva kada bi se vanjske članice EU-a našle pod velikim pritiskom. Komisiju zabrinjava jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka koje bi mogle pitanje migracija zloupotrijebiti u izborne svrhe na predstojećim europskim izborima.

You may also like

0 comments