Washington se veseli suradnji s populističkim predsjednikom

Sjedinjene Države su izjavile u utorka da se vesele suradnji s novim populističkim predsjednikom Filipina, bez obzira na uvrede koje je Rodrigo Duterte izgovorio o Washingtonu.

Filipini su bivša američka kolonija, neovisna od 1946. i jedna od azijskih zemalja koja je vojnim savezom povezana sa Sjedinjenim Državama. Reagirajući na pobjedu na predsjedničkim izborima tog filipinskog odvjetnika Rodriga Dutertea (71), State Department je čestitao Filipinima na izborima 9. svibnja koji su se mirno odvijali uz povijesno visoku stopu sudjelovanja.

Na pitanje o mogućoj suzdržanosti Washingtona prema novom filipinskom predsjedniku, glasnogovornica američke diplomacije je rekla da se oni vesele suradnji s njim i da Washington poštuje izbor filipinskog naroda. Duterte je poznat po govorima punim prostaštava i u Sjedinjenim Državama ga uspoređuju s Donaldom Trumpom.

Pročuo se prošloga mjeseca kada je rekao da je australska misionarka koju su masovno silovali i ubili tijekom opsade zatvora 1989. bila toliko lijepa da bi on bio prvi koji bi je silovao. Australski i američki veleposlanici su kritizirali te riječi a Duterte im je rekao da začepe.

You may also like

0 comments