Washington osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa

Američki ministar obrane Ashton Carter osudio je neuspjelo ispaljivanje rakete Pyongyanga u četvrtak i obećao je snažan odgovor na svako sjevernokorejsko korištenje nuklearnog oružja.

“Oštro osuđujemo pokus izveden prošle noći”, rekao je Carter na zajedničkoj konferenciji s južnokorejskim kolegom Han Min-koom u Washingtonu. “Nemojte se zavaravati, ne samo da ćemo onemogućtiti svaki napad na Ameriku ili naše saveznike, već ćemo žestoko i učinkovito odgovoriti na svaku upotrebu nuklearnog oružja”, dodao je.

Sjeverna Koreja izvela je u četvrtak drugo neuspjelo pokusno ispaljivanje moćne rakete srednjeg dometa u manje od tjedan dana ali stručnjaci upozoravaju da bi raketa mogla biti operativna već sljedeće godine.

Raketa Musudan, teoretski u stanju pogoditi američke baze do otoka Guama, u sjevernom Pacifiku, eksplodirala je ubrzo nakon lansiranja oko 6.30 sati po lokalnom vremenu, prema analizi južnokorejske i američke vojske.

Do testiranja je došlo nakon razgovora u Washingtonu između američkih i južnokorejskih ministara obrane i vanjskih poslova. Američki državni tajnik John Kerry naglasio je tom prilikom da bi se, u slučaju da upotrijebi nuklearno oružje, Sjeverna Koreja izložila “djelotvornom i neželjenom odgovoru”.

You may also like

0 comments