Wall Street rastao, ostale burze opale

Promjenjivo
Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama cijene su dionica pale jer su ulagače zabrinuli loši gospodarski pokazatelji.

Rezultati  kompanija su sjajni, snažni. No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 40-ak posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara, s obzirom na to da su neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima istekle krajem srpnja.

Uz to, ulagači se nadaju i novim poticajnim mjerama američke središnje banke, ako to bude potrebno, kao što su to obećali čelnici Feda na prošlotjednoj sjednici. Zbog toga su ulagači zanemarili podatke o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u i svijetu, kao i podatke o rekordnom padu američkog gospodarstva. Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a potonuo je u drugom tromjesečju 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, od kada su se počeli voditi ti podaci.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao 5 posto, najveće svjetsko gospodarstvo i službeno je uronilo u recesiju, čime je u SAD-u završeno povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina.

Unatoč oštrom padu zarada i dubokoj recesiji američkog gospodarstva, Wall Street je porastao četiri mjeseca zaredom, pa se S&P 500 indeks kreće samo oko 3,5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme. Posljedica je to loših gospodarskih pokazatelja. U eurozoni je u drugom tromjesečju BDP pao za rekordnih 12,1 posto, nakon 3,6-postotnog pada u prvom kvartalu.

Među zemljama članicama, najveći je pad na kvartalnoj razini zabilježila Španjolska, 18,5 posto, a slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, Francuska, s padom od 13,8 posto, i Italija, s padom od 12,4 posto.

Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, palo je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije. Osim toga, ulagači se plaše da će oporavak gospodarstava biti sporiji nego što se očekivalo zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.  Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer još nema naznaka dogovora o novim poticajnim mjerama u američkom Kongresu, dok podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine. A zijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine. Prema izvješću Caixin/Markita, u Kini je u srpnju tvornička aktivnost porasla najbrže u posljednjih 10-ak godina i dosegnula 52,8 bodova, više nego što su analitičari očekivali.

Na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao nakon što je prošloga tjedna osjetno oslabio zbog očekivanja da će američka središnja banka morati dodatno popustiti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva. Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon dobitaka u srpnju. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 7 centi, na 43,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8 centi, na 40,19 dolara.

You may also like

0 comments