WALL STREET pod pritiskom grčkih i kineskih problema

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagače, osim mogućeg povećanja kamata Feda, zabrinjavaju neizvjesnost u vezi Grčke i slabost kineskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 95 bodova ili 0,53 posto, na 17.729 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,42 posto, na 2.046 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 4.726 bodova. Nakon snažnog skoka prošloga tjedna, jučer su cijene dionica pale u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Blago su ojačale samo dionice energetskih kompanija, zahvaljujući daljnjem oporavku cijena nafte, nakon što je OPEC povećao procjene potražnje za njegovom naftom.

Ulagači su oprezni zbog mogućeg povećanja kamata američke središnje banke, jer snažan rast američkog gospodarstva i tržišta rada sugerira da bi Fed to mogao učiniti prije nego što se na tržištima očekivalo. Zbog toga su cijene dionica na Wall Streetu blago pale već u petak. U ponedjeljak je, pak, ulagače dodatno zabrinula neizvjesnost u vezi raspleta grčke drame, nakon što je u nedjelju tamošnji premijer Aleksis Cipras poručio da Atena ne kani produžiti dogovor o međunarodnoj pomoći i izložio svoje planove za rješenje problema, prema kojima bi se odstupilo od nekih reformi dogovorenih u sklopu 240 milijardi eura vrijednog programa međunarodne pomoći EU-a i MMF-a. Umjesto nove tranše međunarodne pomoći od 7,2 milijarde eura, nova grčka vlada želi dogovoriti nove uvjete otplate duga, što je naišlo na hladan prijem kod njezinih partnera u eurozoni. Zbog toga, kao i zbog odluke agencije Standard & Poor′s o smanjenju grčkog kreditnog rejtinga, jučer su na burzi u Ateni cijene dionica oštro pale, a prednjačio je bankarski sektor s padom od oko 10 posto. “Mislim da je pad cijena na Wall Streetu ponajviše posljedica neizvjesnosti u vezi Grčke, Kako se sezona objave poslovnih rezultata kompanija bliži kraju, u fokus ulagača ponovno ulaze geopolitički problemi”, kaže Rick Fier, direktor u tvrtki Conifer Securities.

A sezona objave kvartalnih izvješća ušla je u drugu polovicu. Od 328 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, njih 72,6 posto ostvarilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju veću dobit nego što se očekivalo, što je više od 69-postotnog prosjeka prebačaja u posljednja četiri tromjesečja. No, očekivanja su bila vrlo niska, pa kompanijama nije bio veći problem nadmašiti takve prognoze. Negativno su jučer na tržište utjecale i nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Tamošnji izvoz pao je u siječnju 3,3 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz potonuo 19,9 posto, znatno više od očekivanja analitičara. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u prethodnih pet dana iznosio 7,8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 6.837 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 posto, na 10.663 boda, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.651 bod

You may also like