Home Ekonomija Wall Street oštro pao zbog Kine i cijena nafte

Wall Street oštro pao zbog Kine i cijena nafte

by Petar Varat

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, zaronivši na najnižu razinu u tri mjeseca, zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva i pada cijena nafte na najniže razine u 11 godina. 

Dow Jones potonuo je 252 boda, ili 1,47 posto, na 16.906 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,31 posto, na 1.990 bodova, najnižu razinu od početka listopada. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,14 posto, na 4.835 bodova.

U prva tri radna dana ove godine Dow Jones izgubio je oko 500 bodova ili 3 posto, pa je ovo najlošiji početak godine za taj indeks od 2008.

Na prodaju dionica ulagače su jučer navele nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon što je objavljeno da je PMI indeks uslužne aktivnosti u prosincu rastao najsporije u posljednjih 17 mjeseci.

Zajedno s nedavno objavljenim podacima o padu proizvodne aktivnosti, ovaj podatak pokazuje da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava.

Ulagače je zabrinula i kineska središnja banka, koja je fiksirala tečaj juana prema dolaru niže nego dan prije, što je izazvalo strahovanja od daljnjeg slabljenja valute.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, što bi vlasti mogle učiniti kako bi potaknule izvoz, jedan je od rizika koji prijeti tržištima, kažu analitičari.

Kažu i kako bi se kineske vlasti mogle poslužiti slabljenjem valute, umjesto drugim poticajnim mjerama, kako bi ubrzale rast gospodarstva.

“Na tržišta uvelike utječe zabrinutost u vezi toga što se događa u Kini. Mislim da prevladava teza da će se zbog znatnog usporavanja Kine usporiti i rast globalnog gospodarstva”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Najviše su jučer, 3,6 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za 4 posto.

Pritom je na londonskom tržištu cijena barela potonula na 34,13 dolara, najnižu razinu od srpnja 2004. godine, dok je na američkom tržištu cijena barela po prvi puta od 2009. skliznula ispod razine od 34 dolara.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i njihove cijene, pa se pod snažnim pritiskom našao i rudarski sektor.

Znatno je na pad indeksa utjecao i pad cijene dionice Applea za 2 posto zbog naznaka usporavanja isporuka iPhonea, glavnog proizvoda tog tehnološkog diva.

Ulagače zbog svega toga nisu ohrabrili ni dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Prema izvješću ADP-a, konzultantske tvrtke za zapošljavanje, u prosincu je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 257.000, više nego što se očekivalo.

Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija za 6,5 posto, na 20,59 bodova. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

“Nismo vidjeli veliko povećanje obujma naloga po nižim cijenama. To pokazuje da nije puno ulagača paničarilo i pokušalo se povući s tržišta”, kaže Scott Fullman, strateg u tvrtki Revere Securities.

Ipak, obujam trgovanja bio je jučer pojačan. Na američkim su burzama vlasnika zamijenile 8,2 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na europskim su burzama cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,04 posto, na 6.073 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,93 posto, na 10.214 bodova, a pariški CAC 1,26 posto, na 4.480 bodova. (hina)

Related Posts