Na početku prošlog vrlo burnog tjedna cijene su dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od posljedica naglog usporavanja kineskog gospodarstva, no zahvaljujući nadi da će Fed odgoditi povećanje kamata, do kraja tjedna indeksi su nadoknadili sve gubitke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,1 posto, na 16.643 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.988 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 4.828 bodova. U ponedjeljak su ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od rujna 2011., a pritom su skliznuli u područje korekcije – 10 posto ispod njihove prijašnje najviše razine. Panično povlačenje ulagača s tržišta bila je posljedica pada cijena dionica u Kini za više od 8 posto samo toga dana zbog strahovanja od naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

U drugom je tromjesečju ono poraslo 7 posto, najsporije u posljednjih 25 godina, a ulagači se plaše da će u tekućem kvartalu rast biti još sporiji, s obzirom na prve makroekonomske pokazatelje za srpanj i kolovoz. Od polovice godine cijene kineskih dionica pale su oko 40 posto. “Ulagači u Kini izgubili su povjerenje u središnju banku, pa je situacija na tamošnjem tržištu alarmantna. Sve ovisi o tome hoće li se rast kineskog gospodarstva znatnije usporiti. U tom slučaju, to će osjetiti i SAD”, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

Kineske vlasti dosad su poduzele niz mjera za poticanje gospodarstva, no one, čini se, nisu dale željene rezultate zbog slabosti domaće i inozemne potražnje. Stoga se ulagači plaše da će kineske vlasti ponovno, kao prije dva tjedna, posegnuti za devalvacijom juana u pokušaju da se poveća konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda i tako potakne rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, to bi moglo izazvati valutni rat između zemalja u razvoju, koja se pokušavaju obraniti na isti način, i dovesti do usporavanja rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva. Ipak, polovicom tjedna kineske su se burze smirile, nakon što je tamošnja središnja banka smanjila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao i stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast uspavanog gospodarstva.

Premda su prošloga tjedna kineski burzovni indeksi potonuli više od 8 posto, ulagači su odahnuli jer su se posljednjih dana tržišta umirila. Pozitivno su na burze utjecale i špekulacije da će zbog potresa na financijskim tržištima američka središnja banka odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja ove, a možda i početka iduće godine. Zahvaljujući tome, na Wall Streetu su u srijedu i četvrtak Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili više od 6 posto, što je njihov najveći dvodnevni rast od financijske krize 2009. godine, čime su nadoknadili dio prethodnih gubitaka.

Međutim, od 18. kolovoza, kada su na svjetskim burzama počeli potresi, S&P 500 indeks još uvijek je u minusu – više od 5 posto. Zbog toga su mnogi analitičari smanjili svoje procjena. Tako, primjerice, analitičari Credit Suissea očekuju da će se S&P 500 indeks na kraju godine kretati oko 2.100 a ne 2.200 bodova, kako su očekivali još nedavno.

I na europskim su se burzama prošloga tjedna cijene dionica oporavile. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 6.247 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 posto, na 10.298 boda, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.675 bodova.

Tokijski Nikkei indeks pao je, pak, prošloga tjedna 1,5 posto, na 19.136 bodova.

Pod utjecajem nestabilnosti na svjetskim tržištima, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna potonuli više od 1,5 posto, zabilježivši gubitak treći tjedan tjedan zaredom, uz pojačani obujam trgovanja. Crobex indeks prošlog je tjedna pao 1,84 posto, na 1.750 bodova. Tijekom tjedna dotaknuo je i 1.731 bod, najnižu razinu od 29. lipnja.

Crobex10 spustio se, pak, 1,56 posto, na 1.021 bod, a tijekom tjedna dotaknuo je i 1.013 bodova, najnižu razinu od 8. srpnja. Redovni promet iznosio je oko 95 milijuna kuna, što je otprilike 45 milijun više nego tjedan dana ranije.

Uz to, još gotovo 17 milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji dionicama Končar Elektroindustrije, 14,7 milijuna kuna, i HT-a, oko 2,2 milijuna kuna. “Tjedan za nama obilježen je velikim prometima i volatilnošću koju su uzrokovale vijesti iz Kine i obrati na glavnim svjetskim burzama. Iako se dio gubitaka s početka tjedna anulirao, oba Crobexa završila su u negativnom teritoriju, zabilježivši gubitak treći tjedan zaredom”, ističe Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Strahovanja od posljedica naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva izazvala su početkom prošloga tjedna oštar pad cijena dionica na svim svjetskim burzama.

Related Posts