Wall Street danas pod pritiskom pada cijene energetskih sirovina

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru jer su pale cijene nafte i sirovina. Dow Jones oslabio je 79 bodova, ili 0,45 posto, na 17.502 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 posto, na 2.036 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 4.768 bodova.

Nakon što se prošloga petka probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, S&P 500 indeks ponovno je jučer zaronio u minus. Posljedica je to pada cijena dionica u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše je, 2,1 posto, izgubio energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za 4 posto. Cijena barela našla se pod pritiskom zbog izvješća da su u SAD-u prošloga tjedna zalihe ′crnog zlata′ ponovno porasle, što je obnovilo strahovanja ulagača da je ponuda i dalje znatno veća nego potražnja.

Uz to, cijene nafte i ostalih sirovina pod pritiskom su zbog jačanja dolara nakon što je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da bi Fed mogao povećati ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje. “U osnovi, to je pritisnulo cijene dionica. Sve ovisi o cijenama sirovina”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki First Standard Financial. Ulagači su oprezni i zbog nesigurnosti nakon terorističkih napada u Bruxellesu, ali i zbog toga što nitko ne želi previše riskirati uoči produljenog vikenda, s obzirom na predstojeće uskrsne blagdane.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,1 milijardu. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 6.199 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 posto, na 10.022 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,18 posto, na 4.423 boda.

You may also like