VW prodaje dio imovine zbog troškova eko-skandala

Banke će Volkswagenu dati 20 milijardi eura mostnog kredita, a ako će imati problema s otplatom, mogao bi prodati dio svoje imovine, doznaje Reuters od izvora upoznatih sa situacijom u toj njemačkoj automobilskoj kompaniji.

Najveći europski proizvođač vozila pod pritiskom je da ojača svoje financije u očekivanju da će biti prisiljen platiti na desetke milijardi eura kako bi pokrio kazne, tužbe i popravke vozila nakon što su priznali da softver u njihovim dizelskim vozilima omogućuje varanje na eko-tekstovima.  Najveći skandal u 78-godišnjoj povijesti te njemačke kompanije prisililo je, uz ostalo, na ostavku dugogodišnjeg predsjednika uprave i izbrisao milijarde eura tržišne vrijednosti VW-a, zbog čega su krediti toj tvrtki postali skuplji.

Volkswagen je ovoga tjedna osigurao 20 milijardi eura vrijedan mostni kredit od 13 banaka, koji planira refinancirati izdavanjem obveznica u nekoliko sljedećih mjeseci, kazali su izvori Reutersu. Kazali su i kako je VW, ako ne pronađe druge izvore financiranja, spreman prodati dio svoje imovine koja vrijedi znatno više od tog kredita od 20 milijardi eura.  Investicijske banke su ideje kompanije o načinima prikupljanja svježeg kapitala ocijenile teško provedivima prije nego što bude jasnije koliko će iznositi troškovi kompanije zbog kazni u vezi varanja na eko-testovima.

Špekulira se kako bi se na popisu imovine za prodaju mogli naći dijelovi MAN-a koji nisu usko vezani uz kamionski prijevoz, dok je manje vjerojatna prodaja elitnih dijelova koncerna VW-a poput Audija ili Porschea.

You may also like

0 comments