VW će morati uplatiti 2.5 milijuna kuna i FZEOU

„Zbog nepravilnosti koje se odnose na veće emisije ugljičnog dioksida kod jednog dijela Volkswagenovih vozila naplaćeni su manji iznosi trošarina. Točan iznos još se utvrđuje. Razliku neće plaćati vlasnici tih vozila, već je tu obvezu preuzeo zastupnik Volkswagena za Hrvatsku Porsche Croatia, donosi Energetika-net.

Povjerenstvo koje sam osnovao i dalje će pratiti sve aspekte slučaja Volkswagen u Hrvatskoj kako bi zaštitili građane i okoliš“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom danas održanog trećeg sastanka Povjerenstva koje istražuje posljedice slučaja Volkswagen u Hrvatskoj. Jedna od tema sastanka bio je novi slučaj nepravilnosti koje su otkrivene nakon što je Volkswagen Grupa prošli mjesec provela internu istragu i utvrdila veće emisije CO2 kod jednog dijela svojih vozila. Zbog odstupanja u mjerenjima emisija CO2, u Hrvatskoj su naplaćeni manji iznosi trošarina i naknade na motorna vozila. Prema podacima Porschea Hrvatska, na našim je cestama 736 vozila za koja se sumnja da ispuštaju veće količine CO2.

U Porscheu Hrvatska izračunali su da je u proračun uplaćeno 2,5 milijuna kuna manje trošarina, no točan iznos utvrdit će Carinska uprava. Vlasnici tih vozila neće imati nikakvih dodatnih financijskih ili administrativnih obaveza prema Carinskoj upravi ili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to, Fondu su uplaćeni manji iznosi naknade na motorna vozila. I tu razliku platit će generalni zastupnik za Volkswagen u Hrvatskoj. Na prethodnom sastanku Povjerenstva predstavnici tvrtke Porsche Croatia izložili su Volkswagenov plan za uklanjanje softverskih nedostataka zbog kojih su se prikazivali netočni podaci o emisijama dušikovih oksida u okoliš. U Hrvatskoj je na cestama 33.439 vozila s tim softverskim nedostatkom. Građani će nedostatke na svojim vozilima moći ukloniti u ovlaštenim VW servisima.

You may also like

0 comments