VW će do 2025. godine postati vodeći proizvođač električnih vozila

Volkswagen (VW) želi postati svjetski lider u proizvodnji električnih automobila do 2025. godine, objavio je u utorak direktor brenda Herbert Diess, u sklopu preusmjeravanja fokusa na energetski čišća vozila nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

“Do 2025. godine planiramo godišnje prodavati milijun električnih automobila i postati globalni tržišni lider u segmentu elektromobilnosti”, rekao je Diess na predstavljanju budućih planova brenda. “U budućnosti će naši električni automobili biti zaštitni znak Volkswagena”, rekao je on novinarima u sjedištu grupe u Wolfsburgu.

Prijelaz na proizvodnju automobila na električni pogon financirat će se novim ulaganjima i efikasnijom proizvodnjom koju će osigurati veći broj proizvedenih automobila i manji troškovi, najavio je Diess. Najavljene promjene ključan su dio nastojanja kompanije da ponovo stane na noge nakon teškog udarca koji mu je zadao skandal s otkrivanjem lažiranih podataka o emisijama štetnih plinova.

Volkswagen je već krajem prošlog tjedna najavio najveću reorganizaciju u svojoj povijesti, koja uključuje ukidanje 30.000 radnih mjesta radi uštede 3,7 milijardi eura godišnje u razdoblju do 2020. godine. Paralelno namjeravaju povećati ulaganja u tehnologije budućnosti, poput onih vezanih za proizvodnju električnih i autonomnih automobila i digitalizacije. “Naša će industrija u idućih 10 godina doživjeti najveću preobrazbu u svojoj povijesti”, naglasio je čelnik VW-a, procjenjujući da će električni automobili ući u raširenu upotrebu za samo četiri do pet godina, pri čemu će im najveći poticaj biti briga za okoliš.

“Za većinu klijenata električni automobil uskoro će biti bolja alternativa”, zaključio je Diess.

You may also like