Izbjeglice imaju slobodu kretanja u Srbiji i sami odlučuju na koji granični prijelaz će otići, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ističući da se pokazalo da je srpski azilni sustav bolji od hrvatskog.

“Mi izbjeglice ne trpamo u vagone, ne usmjeravamo ih i ne vodimo ih na Horgoš, kao što ih ne vodimo ni na Tovarnik, već sami odlučuju gdje će ići”, rekao je Vulin, reagirajući na izjavu ministra policije Hrvatske Ranka Ostojića koji je Srbiji poručio da “ne muči izbjeglice i ne šalje ih u Hrvatsku”.”Srbija se prema migrantima odnosi kao prema ljudima, a ne kao prema stoci. Nećemo ih trpati u stočne vagone i voditi na bilo koju granicu. To mogu posvjedočiti i europski povjerenici koji su od Aleksandra Vučića dobili jasan stav da se o tome uopće ne pregovara”, rekao je Vulin.

Vulin tvrdi kako mu je žao što “Ostojić ne može prihvatiti da je srpski azilni sustav bolji nego hrvatski i što se ne može pomiriti s tim da je politika uvjetovanja i kršenja svih zakona doživjela poraz”.  “Kao što nije uspio objasniti ni hrvatskoj, ni europskoj, ni svjetskoj javnosti kako je moguće da je solidarnost i humanost prema izbjeglicama trajala samo dva dana, a da se azilni sustav njegove zemlje raspao za manje od 48 sati, tako ni sad ne može objasniti da je Europa postupila u skladu sa svojim zakonodavstvom, izvršila pritisak na Hrvatsku da se granični prijelazi otvore i da prestane diskriminacija nositelja srpskih putovnica”, rekao je Vulin.

Dodao je i da Ostojićevi komentari da Srbija pravi predstavu o tome kako se brine za izbjeglice “govore samo o njemu”, te istaknuo da Srbija “nikad nije htjela razgovarati o tome da migrante tretira kao krumpire ili kao stoku”. Komentirajući Ostojićevu tvrdnju da su prihvatni centri u Srbiji prazni, a da je u Šidu bilo oko 200 ljudi samo dok je trajala predstava za novinare, Vulin je rekao da je “Hrvatska tog dana vratila 100 migranata sa svoje granice po kiši i hladnom vremenu i da su oni bili smješteni u centru kako bi prespavali”.
“Bolje bi bilo da je vrijeme koje je potrošio na smišljanje uvreda za srpsku vladu i napade na sve svoje susjede, potrošio da napravi dobar azilni sustav koji će izdržati bar 72 sata”, rekao je Vulin.

Related Posts