Vuk Drašković povodom obljetnice: Srbija ne smije opravdavati politike poraza

Beograd – Vreme radi za novi 9. mart, koji će sazvati generacija koja nije ni rođena 9. marta 1991. godine, kaže lider SPO Vuk Drašković.
Drašković je u Kažiprstu B92 rekao da je Srbija morala čekati na promene posle devetomartovskih demonstracija, kao i da će dočekati nove ako se “ne odveže od politike poraza”. “Moramo sve jasno da kažemo i da je osudimo, pre svega oni koji vode državu. Vlada mora da osudi politiku poraza devedesetih godina, da je ne opravdava, niti da je skriva”, rekao je Drašković. On je rekao da je Srbija “crvenim slovom upisala da je Milošević bio u pravu i to posle njegove smrti”. “Stavili smo da je on bio u pravu kada je 1999. godine, kada je izgubio sav suverenitet na Kosovu objavio da je uspeo da ga odbrani. Mi tako branimo ne samo tu politku poraza, nego i njegovu politiku u Hrvatskoj. Moramo da kažemo da su počinjeni veliki zločini u ime Srba, srpskom rukom. Ne smemo negirati zločine, ne smemo ih skrivati, niti slaviti zločince kao nacionalne heroje”, rekao je Drašković.

Na pitanje kako se to SPO našao u vlasti sa sada najjačom strankom u zemlji, Drašković je rekao. “Kada je Aleksandar Vučić rekao da nema drugoga nego da ide ka Evropi i Zapadu, šta je drugo mogla stranka devetog marta”, rekao je Drašković Kako je rekao, SPO je obeležio 25 godina postojanja, iako je rođendan stranke pet dana kasnije. “Svaka buna od 9. marta do 5. oktobra bila je nošena idejom 9. marta, sve što je SPO radio je radio na krilima 9. marta”, rekao je Drašković.

Upitan gde su Vučić i Tomislav Nikolić bili tada, on je rekao da to nije ni bitno. “Tada još nije bila formirana SRS, ne znam gde su bili, to nije ni bitno. Sada govorim o strateškom cilju”, rekao je Drašković. Govoreći o elitama, o čemu je nedavno u dva navrata govorio i premijer Aleksandar Vučić, Drašković je rekao da Srbiju ka Evropi ne može da vodi elita koja na pomen reči Evropa vadi pištolj. Iako nije imenovao na koga misli, on je rekao da kada je potpisivan Briselski sporazum, održan moleban za smrt cele vlade, kao i da je u pitanju “dominirajuća, slavljena i veličana elita”. “To je ista ona koja je imala uticaj devedesetih. To je elita koju možete slikati na parastosima zbog Oluje i Bljeska, kada nariču i kukaju nad nespornim zločinom, ali upravo su oni imali odlučujuću ulogu u odbijanju plana Z4 što je dovelo do zločina”, rekao je Drašković.

Kako je rekao, to je “patriotizam parastosa”, a Srbija bi trebalo da se ugleda na Nemačku i Japan, koji su svoje velike poraze preokrenuli u preporod. Na pitanje kojim putem ide Srbija, on je rekao da je Srbija trenutno nigde. “Srbija liči na Buridanovog magarca, gleda hoće li na Zapad ili u Rusiju. Srbija nije nigde i zato propada. Ne može se ići u Evropu i primenjivati Briselski sproazum, a tamo se ne može ići bez primene, ako za njegovo sprovođenje zadužite nekog ko se pred TV kamerama odrekao sporazuma”, rekao je Drašković.

Lider SPO je rekao da njegova stranka opet “pokazuje pravi put”. “Delovali smo jeretički i 9. marta, jer je tada ogromna većina obožavala Miloševića. Ali bio je neko ko je još tada u njemu prepoznao zlo. Sad opet lomimo led, kažemo da ne može ovako. ‘Da’ Evropi i ‘da’ Zapadu, ali ne uz pomoć onih koji se groze i Evrope i Zapada”, rekao je Drašković.