Vujčić odbacio prozivke saborskih zastupnika

Guverner Boris Vujčić u petak je odbacio prozivke dijela saborskih zastupnika da je mišljenje Europske središnje banke (ECB) “pisano” u Hrvatskoj , nazvavši to uvredom.

Vujčić: Politizacija monetarne politike

“Mislim da ovdje ne bi trebalo pričati da je mišljenje ECB-a pisano u HNB-u, zato što vrijeđa integritet i profesionalnu etiku ljudi u HNB-u, ali i institucije EU-a. Vrlo lako je otići na web ECB-a  i provjeriti da ista takva mišljenja postoje za cijeli niz drugih središnjih banaka”, rekao je Vujčić na kraju saborske rasprave o polugodišnjem izvješću HNB-a izrazivši pritom žaljenje što je rasprava “otišla u smjeru politizacije monetarne politike”.

Saborski zastupnici u petak su oštro kritizirali guvernera HNB-a i središnju banku nazvavši je “državom u državi”, koja “štiti špekulante” i “služi kao mjenjačnica”.

“Dojam je da vi štitite špekulante, jer da nije tako zabranili bi kredite u švicarskim francima. Dozvoli ste da 70.000 hrvatskih obitelji padne na prosjački štap i pati zbog vašeg zločina nečinjenja”, kazao je  Branimir Bunjac iz Živog zida  u raspravi o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike HNB-a.

Lovrinović: HNB je obična mjenjačnica

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nazvao je HNB “običnom velikom mjenjačnicom”. “‘Vi ne vodite politiku kamatne stope, vi nemate temeljnu kamatnu stopu. Vi naprosto niste središnja banka …. vi ste obična velika mjenjačnica”, kazao je.

HNB mora podnositi račun Saboru koji štiti interese hrvatskih građana, ustvrdio je Lovrinović dodavši kako se na temelju izvješća može zaključiti da HNB i hrvatsko društvo žive u dva različita svijeta.

Da je HNB “država u državi” složio se i Ivica Mišić (PH) kojeg je zanimalo zašto se 90 posto banaka u Hrvatskoj nalazi u stranom vlasništvu. Vujčić mu je odvratio kako je razlog tome što ih je hrvatska Vlada odlučila prodati 90-tih godina, kada je on još bio na fakultetu.

Na kritike o kreditima u švicarskim francima Vujčić je podsjetio kako je osobno upozoravao na njih za saborskom govornicom . “Nitko me nije podržao, dapače, tada je u novinama pisano da Vujčić želi ljudima uskratiti jeftine kredite i da pravi od buhe slona”, rekao je poručivši kako se za slučaj švicarskih franaka ne može kriviti njega.

Marina Škibolu (ŽZ)  zanimalo je zašto je HNB dozvolio poslovanje RBA zadruga u Hrvatskoj, na što je viceguverner Bojan Fras odgovorio da se hrvatski građani imaju pravo zaduživati kod stranih kreditnih institucija i da HNB ne licencira niti može nadzirati te institucije.

Lalovac: Kod “švicaraca” svi rizici prebačeni na građane

Boris Lalovac (SDP)  istaknuo je da su u slučaju kredita u “švicarcima” svi rizici prebačeni na građane, ustvrdivši da banke imaju probleme sa svojim plasmanima u nekretninskim biznisima u Hrvatskoj.

“Najveći dio nenaplativih potraživanja nalazi se u građevinskom sektoru, 26 milijardi kuna. Oni jednostavno moraju taj teret troška na nekoga prevaliti, a prevaljuju ga cijelo vrijeme na one koji najurednije plaćaju kredite – građane”, kazao je Lalovac.

Grozdana Perić (HDZ)  ocijenila je kako se iz izvješća HNB-a ne može zaključiti da je HNB loše radio svoj posao, ali i napomenula da je u idućem razdoblju važno zadržati povjerenje u naš bankarski sustav.

Mostov zastupnik Miro Bulj na kritike da se ni u jednoj europskoj zemlji ne glasuje o izvješćima središnjih banaka osim u Češkoj poručio je “onda ćemo mi biti druga (zemlja)”.

Ivan Pernar (ŽZ) ocijenio je da HNB u svom radu nije ni samostalan niti  neovisan i poručio da hitno treba mijenjati Zakon o HNB-u i staviti mandat guvernera na raspolaganje Saboru.

(Hina)

You may also like