Vujčić: Moguće je da u Agrokoru curi novac

U intervjuu tjedna Media servisa gostovao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Osvrnuo se na situaciju u Agrokoru te rekao kako vjeruje da će domaće banke sudjelovati u novom kreditu Agrokora.

Procjena rasta BDP-a za prvi kvartal ove godine u potpunosti je u skladu s našom prognozom, dapače možda je čak i nešto jači, rekao je guverner Boris Vujčić za Media servis. U prvom kvartalu nisu se osjetile posljedice krize u Agrokoru pa se postavlja pitanje što će se događati u narednom periodu? “Mislim da će se prve posljedice krize u Agrokoru vidjeti na podacima za travanj. Travanj je bio ona situacija taman prije donošenja lex Agrokora 10. travnja, u to vrijeme je kompanija bila u značajnim problemima, falilo je likvidnosti. To se nastavilo djelomično do prvoga kredita od 80 milijuna eura i tu ćemo sigurno vidjeti u travnju neke efekte toga. Međutim pravi podaci koji će pokazati koji će stvarno učinak restrukturiranje Agrokora imati na BDP ove godine tek trebaju uslijediti u idućim mjesecima, svibnju, lipnju, srpnju i preko sezone. Tada će se vidjeti koliko će on, ajmo reći, zagristi u jabuku BDP-a. Neka naša procjena je bila da će smanjiti rast 0,3 do 0,4 posto BDP-a ako ne dođe do nekog crnog scenarija gdje bi se stvari zakočile. Znači sigurno negativan utjecaj, ali ne presnažan”, kaže Vujčić.

Iako nije htio reći o kojim se bankama radi, vjeruje da će sudjelovati u najnovijem kreditiranju Agrokora. Spominje se 400 milijuna eura kredita, a guverner vjeruje da će to biti zadnja tranša. “Ja bi rekao čak da bi to morala biti zadnja tranša. Vi imate sad jednu situaciju gdje je sa zakonom privremeno dug od 40 milijardi kuna pretvoren na neki način u equity. On više nije dug. I sad ako dodate još radni kapital, to bi moralo biti dosta ako se poduzeće stvarno restrukturira da može s njime normalno raditi. Ako to nije dosta, onda to znači da novac negdje i dalje curi”, zaključio je Vujčić.

You may also like

0 comments