Home Politika Vučićev posjet Hrvatskoj najvažnija vijest u BiH

Vučićev posjet Hrvatskoj najvažnija vijest u BiH

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Većini elektroničkih medija u Bosni i Hercegovini posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bila je najvažnija vijest u ponedjeljak pri čemu su izdvojili kao vijest spremnost na dijalog i rješavanje otvorenih pitanja, a predsjednik Republike Srpske iskoristio je događaj za veličanje Vučića i kritike Hrvatskoj. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Sva tri javna servisa o Vučićevu su posjetu izvijestila kao o prilici da se napokon otvore razgovori o brojnim otvorenim pitanjima u odnosima dvije zemlje koja se neminovno tiču cijele regije.

Televizija BHT 1 je izvještavajući o posjetu istaknula da su Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukazali na važnost konkretnih koraka poput rješavanja pitanja osoba nestalih tijekom rata te naznačili put za rješavanje graničnih problema kroz izravni sporazum ili međunarodnom arbitražom.[/vc_column][/vc_row] Entitetski javni servisi TV Federacije BiH (FTV) i TV Republike Srpske (RTRS) naveli su kako je najvažnije to što je stvorena prilika za hrvatsko-srpski dijalog o spornim pitanjima, a to nisu poremetile ni zapaljive izjave i optužbe uoči zagrebačkih razgovora.

Čitani portal Klix u naslovu izvještava o Vućićevu posjetu Zagrebu te ističe njegovu izjavu da je odlučio uvesti srbijanskim ministrima moratorij od stotinu dana na uvredljive izjave na račun hrvatskih dužnosnika.

Političari u BiH u ponedjeljak uglavnom nisu komentirali razgovore vođene u Zagrebu uz iznimku predsjednika RS Milorada Dodika. On je novinarima u Istočnom Sarajevu ponovno veličao Vučića kao “promotora mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, a nije propustio priliku da ponovo progovori o RS kao državi te da Hrvatskoj predbaci odgovornost za zločine koje je u Drugom svjetskom ratu počinio ustaški režim.

“Mislim da je njegov (Vučićev) posjet Hrvatskoj dobra prilika da tri države, Republika Srpska, Srbija i Hrvatska, uspostave neke nove relacije, te da u tom pogledu Vučić u Zagrebu relevantno i legitimno govori u ime srpskog naroda”, kazao je Dodik.

Rekao je da očekuje smirivanje verbalnih sukoba i rješavanje nagomilanih problema, uključujući one iz prošlosti, “poput genocidne politike koju je NDH provodila nad Srbima ili ustaških zločina u Jasenovcu i drugim zloglasnim logorima, kao i holokaust nad Srbima”.

“Srbi ovu temu moraju da vrate na međunarodnu razinu kako bi se i Jasenovac i Jadovno i Prebilovci i mnoga druga stratišta okarakterizirali kao mjesta genocida nad srpskim narodom od NDH”, kazao je Dodik. (Agencije)

Related Posts