Vučić želi blisko surađivati s novom hrvatskom vladom

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u petak u razgovoru s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem u Beogradu da Srbija želi blisko surađivati s novom vladom Hrvatske, unatoč, kako on to vidi, brojnim naznakama teškoća s kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj.

Vučić je “ponovio želju i namjeru Srbije da blisko surađuje sa hrvatskom državom i novom hrvatskom vladom, unatoč brojnim signalima koji ukazuju na svu složenost i težinu problema s kojima se Srbi svakodnevno suočavaju”, priopćeno je iz srbijanske vlade nakon današnjeg sastanka Vučića i Pupovca. Predsjednik SNV je, kako se navodi, srbijanskog premijera upoznao s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj i položajem srpskog naroda. „Srbi i Hrvati pripadaju obitelji europskih naroda, a napredak u našim odnosima znači stabilizaciju i mir u regionu zapadnog Balkana“, istaknuo je Vučić.

On je, obzirom na to da se ove godine “obilježava 75. obljetnica osnivanja Nezavisne Države Hravtske (NDH) i ustaškog logora smrti Jasenovac”, pozvao Pupovca da zajedno s vladama Srbije i Republike Srpske obilježi obljetnicu osnivanja logora Jasenovac, priopćeno je. Pupovac se ranije danas satao i s ministrom vanjskih poslov Srbije Ivicom Dačićem, a na sastanku su “u redovnom razgovoru razmijenjena mišljenja o političkim prilikama i položaju Srba u Hrvatskoj”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Pupovac je tijekom boravka u Srbiji u intervjuima za srbijanske elektroničke medije poručio da je za dobre odnose između Beograda i Zagreba neophodan uvjet da položaj Srba u Hrvatskoj bude dobar. Podsjećajući na dugotrajne pregovore koji su prehodili formiranju vlade Hrvatske, Popovac je ocijenio da se nova vlada “tek formira i traži”, te da je “počela na neobičan način, kako sa programom tako i na neobičan način sa izborom ministara”. “Počela je na način s kojim nemamo iskustva. Dat ćemo im određeno vrijeme za priliku da grade odnos povjerenja prema nama i prema hrvatskoj javnosti. Za sada, to povjerenje nije naročito visoko“, istaknuo je Pupovac.

Po njegovoj ocjeni, položaj Srba u Hrvatskoj je godinama unazad stigao do veoma klimavih nogu, što unosi strah među pripadnike srpske manjine. “Brine me porast isključivog nacionalizma, porast netolerancije i porast neosjetljivosti na tako nešto u javnosti. Zar nije alarmantan znak kad vam iziđe pet do osam tisuća ljudi koji skandiraju ‘Za dom spremni’ i hoće protjerati istaknute novinare i javne radnike u Srbiju?“, ustvrdio je Pupovac.

You may also like