Vučić: Srbiji NATO treba kao saveznik

Srbija ostaje vojno neutralna, ali joj je NATO potreban kao saveznik u zaštiti Srba na Kosovu, izjavio je u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić i poručio da će Srbija štititi svoju neutralnost razvijajući najbolje odnose i s Rusijom i s NATO-om.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i želi imati najbolje odnose i s NATO i s Rusijom. Srbija to drži i čuva i štiti tu neutralnost”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u povodu ratificiranja Sporazuma o suradnji s NATO-om koji predviđa slobodu kretanja kroz Srbiju i imunitet svim pripadnicima NATO snaga.

Naglašavajući da je sporazum potpisan ranije, u vrijeme prethodne vlasti, a da ga je srbijanski parlament samo ratificirao, Vučić je istaknuo da u tom dokumentu ne vidi ništa loše za Srbiju i da građani ne trebaju brinuti “jer postoje ljudi koji vode računa o srpskim nacionalnim interesima”. “Taj sporazum je potpisan godinama unazad u punom sadržaju koji je ratificiran. Ne mislim da je tu nešto loše i da nam bilo što predstavlja problem”, rekao je Vučić, naglasivši da je Srbija “suverena zemlja, koja u svakom trenutku može donijeti bilo kakvu odluku”. “Sada je taj sporazum tema, a nije bio kada je potpisan, jer tema i meta trebam biti ja, a ne oni koji su ga potpisivali… Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemjeri…”, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer rekao je da kritike sporazuma s NATO-om dolaze iz dijela “desne oporbe”, ocijenivši da je riječ o “političkom licemjerju onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu, a nisu bili u stanju ni džamije obraniti”, aludirajući na vrijeme kad je u vlasti bila Demokratska stranka Srbije, čelnika Vojislava Koštunice, danas otvoreni protivnik eurointegracija i parnerstva s NATO-om.

Ratificirani sporazum Srbije i NATO o suradnji u području logističke potpore predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u Srbiji, uz privilegije koje diplomati imaju po Bečkoj konvenciji.

Sporazum omogujuće da NATO s Vojskom Srbije razmjenjuje povjerljive informacije i opremu, a istodobno otvara vrata za još čvršću suradnju Srbije i NATO, odnosno njegove Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA). Pripadnici tih tijela NATO i njihova vozila imat će, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju”, dok će se ulazak u zabranjene sigurnosne zone usaglašavati s nadležnim organima Srbije. Također, osoblju NATO se na njihov zahtjev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe, a cjelokupno osoblje uživat će diplomatski imunitet i bit će oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, uz mogućnost da uvozi opremu i ugovara nabavu robe, usluga i građevinske radove bez ikakvih obveza prema državnom proračunu Srbije, osim plaćanja komunalnih usluga.

Srbija se također obvezala i da regionalni centar za obuku “Jug”, kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postupno usklađuje svoje propise u području obrane s EU i uništava viškove naoružanja. Ovo sporazumu se najžešće protive Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, Demokratska stranka Srbije nekadašnjeg premijera Vojoslava Koštunice, koji se u međuvremenu povukao iz politike, Srpska narodna partija, te desničarski i konzervativni pokreti i udruge.

You may also like