Vučić: Srbija je oduvijek predana miru, a Balkan je bure baruta

Obraćajući se na početku zasjedanja 22. ministarskog summita Organizacije za europsku bezbjednost i suradnju (OSCE) u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je učesnike da ulože maksimalne napore kako bi pronašli rješenje za aktualnu izbjegličku krizu, te izrazio nadu da će regija Balkana i u budućnosti ostati stabilna.

Nakon što je Ivica Dačić, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije, otvorio 22. ministarski summit, Vučić je u obraćanju istaknuo da Srbija ima povijest koja ju je više učila ratu i ubijanju nego miru i življenju, ali da danas uči živjeti i da joj je miran život prioritet. „Naš prioritetni zadatak je da ne bude crnih rupa u Europi i svijetu. U snažnoj obitelji, rekao je Winston Churcill 1946. godine, potrebna nam je odluka stotina milijuna da počnu raditi prave stvari. Red je da počnemo raditi prave stvari za sve njih. Izbjeglička kriza zahtjeva da nađemo zajednički odgovor na nju, jer pokazala je sve slabosti organizacija i država koje su se s njom susretale. Isto tako nas je podsjetila da nema rješenja bez zajedničke podrške i suradnje. Posljedice turbulentnih vremena, posebno u Siriji, vidljive su u državama OSCE-a”, kazao je Vučić.

Naglasio je kako su stotine tisuća izbjeglica prošlo kroz Srbiju i napustilo je te da je zemlja uspjela odgovoriti na taj izazov. “Međutim, samo mali dio tih napora pripada nama, sva slava leži na onima koji udomljavaju te ljude, prije svega, Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj i drugim europskim zemljama. Apeliram na učesnike ovog summita da pronađu rješenje za ovaj problem. Što se tiče Srbije, samo čekamo da nam se kaže što trebamo napraviti i mi ćemo svoje obaveze u tom sveobuhvatnom rješenju preuzeti“, rekao je Vučić i dodao: „Važno je da budemo jedinstveni, ne samo u osudi nego i u borbi s terorizmom. Jednako je važan život i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja. Zato odgovor mora biti univerzalan. Terorizam prijeti svuda u svijetu. Ima različitih dimenzija pristupa terorizmu, ali najvažnija je prevencija suzbijanjem radikalizacije koja vodi ka terorizmu.“

Premijer Srbije se dotakao i balkanske regije, koja je tijekom svoje povijesti imala mnogo turbulentnih perioda, ali i na put njegove zemlje prema Europskoj uniji. „Paralelno s predsjedavanjem OSCE-om učinili smo puno na putu prema Europskoj uniji. Nastavili smo transformaciju našeg društva i provodimo reforme. Napravili smo preokret u srbijanskoj ekonomiji i iz recesije ušli u fazu rasta. Kao rezultlat naših višegodišnjih napora, Srbija će 14. prosinca početi pregovore za članstvo u EU. Za našu vladu to je na vrhu liste prioriteta”, dodao je naglasivši kako će Srbija istrajati na jačanju regionalne suradnje kao najboljeg načina za rješavanje nagomilanih problema.

“Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapaliti cijelu regiju. Moram izraziti bojazan za stabilnost balkanske regije. Srbija jeste stabilna, ali dovoljno je samo nekoliko kriznih situacija bilo gdje u regiji da sve plane. Srbija će se sa svojim usijanima glavama znati izboriti. Međutim, nestabilna politička situacija na Kosovu zaustavlja provedbu našeg sporazuma. Uprkos svemu, nastavit ćemo dijalog s Prištinom. Uprkos preprekama, zamoru unutar EU i unutar Srbije, nastavljamo naš europski put i zahvalni smo svima koji nam pomažu“, zaključio je Vučić.

Ivica Dačić je u obraćanju u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a kazao kako mu je drago da se “OSCE vratio u Beograd, nakon 1977. i 1978. godine kada smo imali priliku da budemo domaćini sastanka naše organizacije na svjetskom nivou”. “Predsjedavanje Srbije OSCE-om ima za cilj postizanje koncenzusa u rješavanju ukrajinske krize. Uprkos kompliciranim okolnostima, uvjereni smo da ćemo voditi otvoren i iskren dijalog. Kada smo preuzeli predsjedavanje, sukob je trajao i bilo je mnogo žrtava. Sada je situacija drugačija. Uspjeli smo provesti dogovor iz Minska, formirane su trilateralne grupe sa svoje četiri grupe. Mandat specijalne posmatračke misije u Ukrajini je produžen za godinu dana. Napori mnogih djelova naše organizacije usmjereni su ka provođenju mira. Prekid vatre se uglavnom poštuje. Moramo sve učiniti da se to održi i spriječi nastavak nasilja. Radne grupe osiguravaju ključni mehanizam za postizanje dijaloga između sukobljenih strana“, kazao je Dačić.

Tijekom summita, osim dvije plenarne sjednice, najavljen je niz bilateralnih sastanaka, za što je u „Kombank areni“ posebno pripremljeno nekoliko prostorija. Bit će održana i dva prijema za sve goste summita, jedan službeni i drugi neformalni, a domaćini će biti Vučić i Dačić. U radu ministarskog summita OSCE-a sudjeluje preko 1.000 predstavnika službenih delegacija, među kojima i 44 ministra vanjskih poslova. U Beogradu su stigli predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja partnera, prenosi N1.

U prijestolnici Srbije se gotovo na svakom koraku može primjetiti da se u gradu održava veliki politički skup. Pripadnici bezbjednosnih snaga mogu se vidjeti uz sve važnije prometnice. Prilazi „Kombank areni“ u potpunosti su blokirani, a provode se detaljne mjere sigurnosti kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Za Srbiju je ovo najveći politički događaj od 1989. godine i summita nesvrstanih zemalja koji je održan, također, u Beogradu.

You may also like