Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je prosvjedna nota koju je Hrvatska poslala Srbiji zbog uvredljivih riječi predsjednika Tomislava Nikolića besmislena, javlja Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu, upitan je li Nikolić pridonio zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske svojim govorom povodom godišnjice “Oluje”, zbog čega je Hrvatska uložila prosvjednu notu, ocijenio da je prilično besmisleno slati prosvjedne note povodom svake izjave koja se nekome ne svidi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u četvrtak oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Zagrebu Bosi Prodanović zbog “netočnih, uvredljivih, nedopustivih i neodgovornih” izjava Tomislava Nikolića te zbog toga što je radikal Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu. Nikolić je kazao da Hrvatska “‘Olujom’ slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera”. “Naravno da paradom nisu obilježili Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, Dan pobjede nad koncentracijskim logorima i genocidom. Kud bi protiv sebe?”, rekao je tada Nikolić.

Vučić tvrdi da srbijanski predsjednik sasvim sigurno ne želi da odnosi Srbije i Hrvatske budu lošiji. Podsjetio je i da je Srbija poslala prosvjednu notu jer su na službenom skupu koji je Hrvatska organizirala ključne parole bile “Za dom spremni” i “Ubij Srbina”. “Oprostite, to nitko u Srbiji nije rekao, pogotovo ne na službenom skupu. Recite mi koju ste uvredljivu riječ čuli na Rači ili u Sava centru. Nije ih bilo, što pokazuje da se znamo ponašati odgovorno”, rekao je Vučić.

Najavio je da će Beograd i dalje investirati mnogo energije i napora da odnosi s Hrvatskom budu bolji nego danas. Protekli dani bili su “slika i prilika emocija u Hrvatskoj, većim dijelom, tako mi smatramo, i u Srbiji manjim dijelom”, rekao je. “Zajednički moramo gledati u budućnost. Bit ćemo zajedno u EU i morat ćemo biti otvoreniji i iskreniji i odnositi se s više poštovanja”, kazao je predsjednik srbijanske vlade.

Ustvrdio je da nije rekao nijednu lošu riječ ni o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović niti o premijeru Zoranu Milanoviću, iako bi – kad bi nešto loše rekao – to njemu i stranci donijelo političke bodove. “Nije moj posao da sebi i stranci donosim političke bodove, već da radimo za dobrobit i budućnost”, kaže Vučić.

Bilo bi dobro da pravda bude zadovoljena na svim stranama, smatra Vučić, i da svi razumiju da se zločinci ne mogu izvući, a zločin opravdati. “Zadovoljan sam što Srbija to razumije i što jednako poštuje tuđe žrtve kao i svoje. Zato sam predložio zajednički dan sjećanja”, rekao je Vučić.

Rekao je da će danas možda taj njegov prijedlog biti odbijen, ali da će se u budućnosti razmišljati da se ustanovi, pored svih postojećih “‘naših’ dana, naših Jasenovaca, Prebilovaca, Bratunaca, bošnjačke Srebrenice, hrvatskih Ovčara, jedan zajednički dan gdje ćemo svi govoriti o svim žrtvama i svi bez razlike na nacionalnu pripadnost govoriti o tome kako i na koji način treba odati počast žrtvama”.

Related Posts