Vučić: Izbori u Srbiji mogući i tijekom ove godine

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak mogućnost da tijekom godine budu raspisani izvanredni parlamentarni izbori, a kao jedini razlog protiv naveo je što bi izbornim procesom Srbija “možda nakratko” prekinula započete reforme.

“Nemamo konačnu odluku. Mislim da je ta opcija moguća”, rekao je Vučić novinarima na tiskovnoj konferenciji, ustvrdivši kako izvanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak za državni proračun budući je ove godine i redoviti ciklus pokrajinskih i lokalnih izbora.

Naglasivši kako je “potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade”, Vučić je rekao da će o izvanrednim izborima odlučivati predsjednik države i Središnji odbor Srpske napredne stranke (SNS)”. “Ako želite…napraviti nešto još efikasnije te izići s planom i programom do 2020., kada očekujemo da završimo sve obveze u vezi s članstvom u EU, onda je moguće da izbore imamo”, rekao je Vučić dodavši da odluka nije donesena te da postoje i razlozi protiv, u koje je ubrojio mogućnost da se na 15 do mjesec dana zaustave gospodarske reforme.

Nekoliko činjenica govori u prilog tome da će birači u Srbiji ići na glasovanje najkasnije za tri ili četiri mjeseca, najvjerojatnije u drugoj polovici travnja, kada se očekuju pokrajinski izbori u Vojvodini i izbori za lokalne uprave u općinama i gradovima.

Prije svega, srbijanski premijer i njegova Srpska napredna stranka već mjesecima u nekoliko ispitivanja javnog mišljenja imaju uvjerljivu prednost u odnosu na koalicijske partnere, a posebice u odnosu na oporbene stranke za koje analitičari tvrde da “nikad nisu bile slabije”. Osim što su Vučić i naprednjaci “na vrhuncu snage” pa bi, smatra se, val popularnosti trebalo iskoristi, srbijanskom bi premijeru izvanredni izbori pomogli dodatno oslabiti oporbu, a neke stranke ostaviti i ispod izbornog praga.

Uvezivanjem izbornog procesa na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini naprednjaci bi dobili znatno stabilniju potporu biračkog tijela, pogotovo stoga što Vučić želi osigurati četiri godine kontinuiteta vlasti u kojem bi oponentima oslabio pozicije i mogućnost da ga ugroze. Uz tu demonstraciju političke moći Vučić bi mogao računati na bolje rezultate u Vojvodini, čiju vladu trenutno vodi Bojan Pajtić, šef najjače oporbene Demokratske stranke. Cilj naprednjaka je svrgnuti s vlasti Pajtića i demokrate i time zaokružiti paket vlasti koji već imaju na republičkoj razini i u znatnom broju općina i gradova u Srbiji.

Vučić bi, po ocjeni analitičara, pobjedom na izvanrednim izborima mogao poslati dodatnu poruku da je neprikosnoveni partner i na međunarodnom planu te na putu eurointegracija, s obzirom da je uz otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja s EU rekao kako je cilj njegove vlade da do 2018., a najkasnije 2019., završi sve obveze koje Srbija ima na putu ka članstvu u Uniji.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, objavljenim sredinom prosinca 2015., Vučić je uvjerljivo najpopularniji političar u Srbiji, a na političkoj sceni njegova Srpska napredna stranka vodeća je s naklonošću više od polovice biračkog tijela. Istodobno, Vučić uživa potporu veću za oko pola milijuna ljudi od one koju ima njegova stranka. Prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos strategic marketing, Vučićeva popularnost je od svibnja do rujna prošle godine “vidljivo povećana”.

You may also like

0 comments