Home Geopolitika Vučić i Haradinaj različito o krizi u odnosima

Vučić i Haradinaj različito o krizi u odnosima

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Kosovski premijer Ramush Haradinaj ustvrdio je u autorskom tekstu za Washington Post (WP) da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz potporu Rusije, spreman priznati Kosovo pod uvjetom da se Priština odrekne dijela teritorija, na što je Vučić uzvratio ocjenom kako Haradinajev tekst „nema neku naročitu težinu“ te da mu je cilj u američkoj javnosti prikazati povezanost Srbije i Rusije.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] “Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, podržan od Rusije, uputio nam je nepristojnu ponudu: Srbija će priznati Kosovo ako joj damo dio našeg teritorija“, napisao je Haradinaj za WP, te poručio kako je to “previsoka cijena za platiti” i dodao da Kosovo neće kršiti svoj ustav.

„Srbija želi stvoriti etnički ‘čistu’ državu, oduzeti ljudima državljanstvo i izbaciti ih iz njihovih domova”, ocijenio je Haradinaj u autorskom tekstu za WP, koji prenosi agencija Beta. On je naveo da se Kosovo neće odreći suvereniteta i “uništiti svoj teritorijalni integritet samo da bi Srbija priznala nešto što je već činjenica”.

[/vc_column][/vc_row]

Komentirajući Haradinajeve tvrdnje za WP, Vučić je u četvrtak ocijenio kako navodi iz tog teksta pokazuju da je Priština stavila pregovore s Beogradom ad acta. “To što nisu spremni povući ni pristojbu (na robu iz Srbije), te da ni pod koju cijenu ne daju državnost i suverenitet, znači da su pregovori ad acta”, rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu, gdje je nazočio otvorenju tvornice „Essex Europe“.

Haradinaj: Srbija blokira Kosovo, pristojbe ostaju

Haradinaj u tekstu naglašava da Kosovo ne želi ‘razgraničenje’, odnosno razmjenu teritorija, što se posljednjih mjeseci spominje kao jedna od ideja o kojoj su, navodno, bili spremni razgovarati kosovski predsjednik Hashim Thaci i srbijanski šef države Vučić, te poručuje da „Kosovo neće uspostaviti opasan presedan koji će destabilizirati Balkan i one zemlje koje se bore za vlastiti teritorijalni integritet” i ističe kako se većina međunarodnih stručnjaka protivi toj ideji.

Kosovski premijer naglašava kako “Srbija i njezin saveznik Rusija odbijaju priznati“ suverenitet Kosova i sprječavaju mu ulazak u UN. “Kršeći Briselski sporazum, Srbija radi na blokiranju našeg puta ka članstvu u EU i članstva u mnogim međunarodnim organizacijama. Prošlog tjedna je osujećen naš pokušaj da se pridružimo Interpolu, čime se pomaže organiziranom kriminalu”, navodi Haradinaj i dodaje da Kosovo „nema povjerenja“ da će Srbija poštivati preuzete obveze.

Srbija „nije primijenila nijedan bitniji sporazum s Kosovom, uključujući Ahtisarijev plan, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. i sporazume o opskrbi električnom energijom iz 2013. i 2015. godine”, tvrdi Haradinaj te optužuje Srbiju da lobira da Europska unija odloži ukidanje viza građanima Kosova pri čemu, tvrdi on, koristi novac stečen nepoštenom trgovinom s Kosovom kako bi financirala svoje kampanje lobiranja protiv Kosova.

Haradinaj je poručio i da će kosovske carine od 100 posto na srpsku robu ostati na snazi dok „Srbija ne prestane podrivati suverenitet Kosova“ i ne počne poštivati obveze koje je preuzela. “Srbija je predugo zloupotrebljavala kosovsko tržište i kršila odredbe Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA”, ustvrdio je kosovski premijer.

Kosovski premijer navodi da u potpunosti podržava postizanje “dugoročnog sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Srbijom koji će obuhvatiti sva politička, sigurnosna, ekonomska, trgovinska i kulturna pitanja”, ocijenivši kako bi uspješnost tog sporazuma podrazumijevala „podršku većine naroda i Srbije i Kosova“. Taj sporazum mora rezultirati priznanjem Kosova od Srbije, ulaskom Kosova u UN i brzim putem ka članstvu u EU i NATO”, naglašava Haradinaj.

Vučić: Međunarodna zajednica mora pritisnuti Kosovo

Na pitanje novinara kako komentira Haradinajev tekst u WP, srbijanski predsjednik Vučić je rekao kako „ima pametnija posla“ od demantiranja kosovskog premijera. “To da ja sad govorim o sposobnosti njegovih savjetnika da napišu pismo nije moj posao, to su njihove unutarnje bitke, a takve stvari mene ne zanimaju”, rekao je Vučić o Haradinajevom tekstu.

Vučić je novinarima u Zrenjaninu rekao da je spreman razgovarati o kompromisu, što bi bilo najbolje rješenje, dok, kako navodi, Priština „nije spremna ni pristojbe povući“. Srbijanski predsjednik tvrdi da Priština spominje Rusiju svaki put kada hoće napasti Srbiju. „Mi smo ponosni na naše prijateljstvo s Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Hashim Thaci jurio Vladimira Putina po Parizu i po drugim mjestima“, rekao je Vučić.

Najavljujući današnji razgovor s predstavnicima kosovskih Srba Vučić je rekao da Srbija nije u lakoj poziciji, jer nema kontrolu “ni nad jednim pedljom Kosova i Metohije”, ali „zato ima svoj narod koji je spreman čuvati svoja ognjišta“, a taj narod ima „državu koja im je spremna svakako pomoći“. Kosovske Srbe ću zamoliti da prosvjede protiv carina od 100 posto na robu iz Srbije nastave mirno, rekao je Vučić dodavši da će država međunarodnoj zajednici ustrajno ukazivati koliko su te mjere „štetne i pogubne“ jer „dubinski razaraju mir i stabilnost“. Vučić kaže da se nada da će „međunarodna zajednica imati dovoljno snage i razuma da izvrši dovoljno veliki pritisak“ na Prištinu da povuče odluku o povećanju pristojbi.

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini zatražila je u telefonskom razgovoru s Hashimom Thacijem povlačenje odluke kosovske vlade o 100-postotnom povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH istaknuvši da to ne doprinosi izgradnji dobrosusjedskih odnosa. U Bruxellesu je navodno u pripremi sastanak visoke predstavnice s premijerima zemalja zapadnog Balkana, koji bi se mogao održati u drugom dijelu prosinca.

Related Posts