Vučić će tražiti pomoć EU, Amerike i Rusije u vezi vojske Kosova

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da očekuje pomoć Europske unije, SAD-a i  Rusije oko najava osnivanja vojske Kosova.

On je podsjetio da je jučer razgovarao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i upozorio ga da bi formiranje vojske Kosova donelo dodatnu nestabilnost za sve, kao i da su u vezi s tim pitanjem ostali na suprotnim pozicijama.
“Naše je da razgovaramo i pokušamo sačuvati mir. Jesmo li se suglasili oko ključnog pitanja? Nismo. Prije svega oko stvaranja vojske Kosova. Tu očekujem pomoć EU, SAD i Rusije”, rekao je Vučić na Kopaoniku, gdje nazoči Biznis forumu, a prenose srbijanski elektronički mediji.

Vučić je ocijenio da je  formiranje vojske kršenje Rezolucije  Vijeća sigurnosti UN 1244, ali je suprotno, “iako to nas ni ne zanima”, čak i kosovskom ustavu.
“Ne znam planiraju li oni izbore u svibnju, ali to su krupne stvari da se time igraju”, zaključio je srbijanski premijer.
Prištinski list “Koha ditore” prenio je da transformacija Kosovskih snaga sigurnosti u vojsku nema međunarodnu podršku.
List navodi da su visoki američki dužnosnici pozvali ministarstvo za Kosovske snage sigurnosti i izrazili neslaganje s prijedlogom predsjednika Thacija.
Srbijanski mediji preneli su u utorak da je Thaci predao predsjedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseliju prijedlog novog zakona o Sigurnosnim snagama Kosova, koje bi trebale prerasti u kosovsku vojsku.

You may also like