VTB banka sa smanjenom dobiti, Sber podiže dividendu

Druga najveća ruska banka VTB izvijestila je da joj je u trećem kvartalu 2017. neto dobit smanjena u usporedbi s godinom ranije zbog otpisa udjela u tamošnjoj grupi Otkritie.
Ruska državna banka u vlasništvu drži gotovo 10 posto udjela u grupi Otkritie, krovnoj kompaniji istoimene posrnule banke kojoj je u kolovozu u pomoć priskočila ruska središnje banka.

Zbog otpisa toga udjela neto dobit VTB-a u trećem je kvartalu iznosila 17,4 milijarde rubalja i bila je za sedam posto manja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Zamjenik izvršnog direktora VTB-a Herbert Moos u četvrtak je izjavio da je udjel u grupi Otkritie u trećem kvartalu otpisan i da ne očekuju nikakve daljnje pripadajuće efekte.

Iz VTB-a su izvijestili da su im neto kamatni prihodi u trećem kvartalu uvećani za 13 posto, na 116,6 milijardi rubalja. Rezervacije za loše zajmove smanjene su gotovo četiri posto, na 42,2 milijarde rubalja.

Stopa adekvatnosti kapitala (Tier 1) krajem rujna iznosila im je 12,9 posto, kao i krajem prosinca 2016. godine, ali je u usporedbi s krajem lipnja smanjena za 0,2 postotna boda. Udio nenaplativih zajmova krajem trećeg kvartala iznosio je 6,4 posto i blago je uvećan u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

“VTB-ove snažne stope adekvatnosti kapitala i kontinuirano poboljšanje strukture njegova financiranja, uz solidan rast prihoda u svim temeljnim segmentima poslovanja, utiru put ka postizanju zacrtanih rezultata poslovanja za cijelu godinu”, kazao je izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin, prema priopćenju.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci VTB je ostvario 75,3 milijarde rubalja neto dobiti, pri čemu je za cijelu godinu zacrtao 100 milijardi. Korporativni zajmovi ove će godine po riječima direktora Moosa porasti najviše tri posto, a oni građanima više od 10 posto. Moos je ujedno ponovio da VTB iduće godine planira neto dobit od 150 milijardi rubalja.

Ruske vlasti raspravljaju o povećanju iznosa dividende za dioničare državne banke Sberbank u sklopu nastojanja da se poveća doprinos državnih poduzeća u proračun i time ublaže posljedice nižih cijena nafte i sankcija Zapada.

U Moskvi razgovaraju o tome da se udio neto dobiti najveće ruske banke koji bi se putem dividendi isplaćivao dioničarima poveća na 40 posto za ovogodišnje rezultate.

Do 2020. godine iznos bi postupno rastao do polovine Sberbankove neto dobiti, izjavila su za Reuters dva upućena izvora. Banka je putem dividendi isplatila petinu neto dobiti za rezultate ostvarene u 2015. godini dok je za one u 2016. godini taj udio povećan na četvrtinu.

Udio bi se povećavao postupno kako ne bi previše trpjela stopa adekvatnosti kapitala, tumači jedan od izvora. “Povećanje (udjela) na 50 posto u samom startu bilo bi previše. Razgovara se o tome da se podigne na 40 posto, pa na 45, pa na 50 posto (od 2018. do 2020. godine)”, otkrio je taj izvor pod uvjetom da ostane anoniman.

Drugi je potvrdio da se o tome razgovara, dodajući kako konačna odluka tek treba biti donesena. Sberbank i ruska središnja banka nisu odmah odgovorile Reutersu na upit za komentar.

You may also like

0 comments