VTB Bank postao najveći kreditor Fortenova

Bloomberg
uska državna banka VTB, koja je nagodbom vjerovnika postala vlasnik 7,5 posto Agrokora, odnosno Fortenova grupe, dala je ponudu Agrokoru za refinanciranje 800 milijuna eura roll-up kredita, od ukupno 1,06 milijardi kuna ukupne vrijednosti tog kredita, navodi se u članku koji je u ponedjeljak objavio Bloomberg.
 R

Autori članka ističu da nisu dobili službenu potvrdu, ali im je iz više izvora neslužbeno potvrđeno da se radi o točnoj informaciji. I portalu novac.hr je iz Fortenova grupe odgovoreno kako nemaju komentara na te informacije.

Kako se navodi u članku, VTB je spremna refinancirati roll-up kredit u konzorciju s još nekim bankama i fondovima i to tako da se 500 milijuna eura refinancira uz senior status s pravom prvenstva naplate te 300 milijuna eura kao junior kredit, s podređenim pravom naplate i kolaterala u odnosu na senior dio kredita. Pritom je VTB, kako se doznaje, ponudio osnovnu kamatu za senior kredit od pet posto, dok za junior dio kredita još nema informacije glede kamate.

Uz to, navodno je i Knighthead Capital Management, fond koji je najveći kreditor u roll-upu, zainteresiran za refinanciranje 320 milijuna eura u roll-upu. Taj kredit dolazi na naplatu u rujnu ove godine, trenutno je osnovna kamata na njega 12,5 posto, a efektivna oko 15 posto, dok će u rujnu osnovna kamata iznositi 14 posto, a efektivna oko 17 posto. Zbog toga bi refinanciranje uz kamatu od pet posto za senior kredit bilo jako povoljno za tvrtku u ovom trenutku, iako i to govori o tome da je Fortenova grupa još uvijek ranjiva tvrtka, jer se na tržištu slične kompanije zadužuju uz kamatu od oko dva ili tri posto.

You may also like

0 comments