Home Ekonomija Vrijednost dolara je na najvišim razinama u 14 godina

Vrijednost dolara je na najvišim razinama u 14 godina

by Agencije

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga se tjedna održala na najvišim razinama u gotovo 14 godina, pri čemu je njegov tečaj prema japanskom jenu porastao, dok je prema euru stagnirao.

Tečaj eura prema dolaru ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 1,0590 dolara, a tijekom tjedna zaronio je na 1,0518 dolara, najnižu razinu od ožujka prošle godine. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je prošloga tjedna 2,0 posto, na 113,15 jena, a u jednom je trenutku dosegnula i 113,90 jena, najvišu razinu u osam mjeseci. Dolar je ojačao i prema većini drugih valuta, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko najviših razina od 2003. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u. Od kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, prinosi na američke obveznice snažno su porasli jer bi njegove najavljene politike – od protekcionizma i uvođenja visokih carina na uvozne proizvode, preko ulaganja u infrastrukturu do povećane fiskalne potrošnje i smanjenja poreza – mogle potaknuti inflaciju.

Tako su prinosi na dvogodišnje američke obveznice dosegnuli 1,1630 posto, najvišu razinu u šest i pol godina. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su, pak, najvišu razinu u 16 mjeseci od 2,41 posto. A zbog očekivanog jačanja inflacije u idućem razdoblju, očekuje se povećanje kamata američke središnje banke već u prosincu. Tržišta procjenjuju da su sada šanse da će Fed podići kamate do kraja godine veće od 80 posto, a u idućoj je godini moguće i ubrzanje tempa rasta cijene novca.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, dolar je prema košarici valuta ojačao gotovo 4 posto. “Trend će se vjerojatno zadržati jer se Fed priprema za povećanje kamata u prosincu, dok se ulagači pozicioniraju za Trumpove planove o povećanju fiskalne potrošnje i smanjenju poreza”, navode analitičari UOB Group u bilješci klijentima.

Related Posts