Vrhovni sud odlučio da Turudić neće suditi u slučaju INA-MOL

Vrhovni sud prihvatio je zahtjev obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, u ponovljenom suđenju u slučajevima Hypo i INA-MOL, doznaje se u petak na Vrhovnom sudu.

Turudić je, prema odluci Vrhovnog suda, izuzet kao predsjednik suda, ali i kao predsjednik prvostupanjskog vijeća u ponovljenom suđenju. Istovremeno Vrhovni sud je odbio zahtjev obrane za izuzećem ostalih sudaca zagrebačkog Županijskog suda, dok je prihvatio prijedlog za izuzećem Turudićevog zamjenika Dražena Jakovine. Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”. Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je ranije izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je nakon zahtjeva za izuzećem da “obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu”. Prijedlog obrane, dodao je, obrazložen je na 11 strana, a među ostalim se poziva i na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Također, obrana je zatražila i izuzeće ostalih sudaca zagrebačkog Županijskog suda no to, kako tvrde, ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o Turudićevom izuzeću. Sanaderova obrana još je krajem srpnja, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

Devčić je pojasnio da je Vrhovni sud odlučivao o Turudićevu izuzeću, ne samo kao predsjednika suda, već i kao predsjednika sudskog vijeća na ponovljenom suđenju Sanaderu “u cilju otklanjanja bilo kakvog kompromitiranja postupka”, s obzirom na dvije funkcije ‘sjedinjene’ u njegovoj osobi. “U odnosu na njegova zamjenika suca Jakovinu, predsjednik Vrhovnog suda nalazi da sama činjenicom da je on zamjenik predsjednika suda, da kao zamjenik zajedno s predsjednikom suda treba djelovati zajednički i usklađeno, također ukazuje na moguću percepciju o njegovoj nepristranosti u eventualnom budućem odlučivanju u tom postupku izuzeća. I u konačnici Vrhovni sud kaže da Zakon o kaznenom postupku (ZKP) nije riješio ovu situaciju. Znači kada se traži istovremeno i izuzeće predsjednika suda i suca… kada su te dvije funkcije spojene u jednoj osobi, ali slijedom ranijih odluka u kojima je on izuzeo i predsjednika suda i zamjenika predsjednika suda, onda je zapravo po prirodnom slijedu na predsjedniku Vrhovnog suda… da odluči o izuzeću suca Turudića i kao predsjednika sudskog vijeća”, pojasnio je Devčić.

Na pitanje kada će se odrediti novi datum početka suđenja i novi sastav vijeća Devčić je rekao da se raspored zaduživanja pojedinih predmeta obavlja kompjuterski te da bi se više o tome moglo znati sljedećeg tjedna.

Podsjetio je da, s obzirom da novo suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL neće voditi isto sudsko vijeće, cijeli slučaj mora krenuti iznova. “ZKP kaže da kada se izmijeni vijeće glavna rasprava mora početi iznova te da se da se svi dokazi moraju ponovno izvesti i tek na temelju tako provedenih dokaza donijeti odluka”, dodao je Devčić. Ipak, novi postupak otvara i mogućnost da se Sanaderu sudi zajedno s direktorom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem kojemu je još je u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera koji je zauzvrat MOL-u navodno prepustio upravljačka prava u INI. No, početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Devčić je kazao da je odluka o mogućem spajanju postupaka formalna, ali da na nju kada se jednom donese više nema prava žalbe. Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”. Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je ranije izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a.Sanaderova obrana još je krajem srpnja, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

You may also like