Vrhovni sud će o Fimi Media odlučiti u razumnom roku

Vrhovni sud u srijedu je nešto iza 13 sati završio trodnevnu sjednicu na kojoj je raspravljao o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici – slučaju Fimi media – u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ. Vijeće Vrhovnog suda nakon sjednice treba donijeti odluku, a sudsko vijeće je poručilo da će ona biti donesena u “razumnom roku”.

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Veći dio završnog dana protekao je na obrazlaganju žalbi zastupnika HDZ-a. U ime HDZ-a žalbe na prvostupanjsku presudu, kojom je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak trojica odvjetnika – Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić. Sva trojica tvrdili su da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisiju Sanaderu.

Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera izjavili su nakon dovršene sjednice Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, kako se nadaju da će Sanader već u srijedu izaći na slobodu, ako presuda bude ukinuta zbog bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku. “U takvim slučajevima dosadašnja praksa je da se ukida pritvor odmah, a presuda se piše kasnije i mi se nadamo da je u ovoj situaciji upravo takav slučaj”, kazao je ispred Vrhovnog suda Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može se čekati mjesecima, no ukoliko ona bude pozitivna za Sanadera nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Sanader se, naime, nakon ukidanja pravomoćne presude u slučaju Hypo i INA-MOL u Remetincu nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da prije mogućeg Sanaderova izlaska iz zatvora sudsko vijeće treba formalno završiti vijećanje. No, to ne znači da će ono biti završeno danas. “S obzirom na obilnost predmeta može završiti i sljedećih dana. Dakle, pitanje je kada odluka bude donesena. Ako odluka o presudi bude donesena danas onda će on danas i izaći ako naravno odluka bude povoljna”, dodala je Sloković. Kazala je i da u slučaju “rušenja” presude Vrhovni sud može izravno obavijestiti zatvor u Remetincu da Sanader treba biti pušten na slobodu.

Prodanović je kazao i da je obrana zadovoljna javnom sjednicom o žalbama i nepravomoćnoj presudi u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici. “Mi smo zadovoljni prije svega zbog činjeničnog stanja kakvo jest. Sada se konačno polako vidi o čemu se radi u ovom predmetu jer do sada to nije bilo realno prikazivano niti je prvostupanjski sud sagledao sve činjenice na koje smo mi ukazivali. Nadamo se da će Vrhovni sud to gledati drugačije”, kazalo je odvjetnik.

Sloković je dodala da i “argumenti tužioca u odgovoru na žalbu nisu bili prave težine”, jer, kako je rekla, nisu odgovorili ni na jedno bitno pitanje. “Oni su pričali i dalje o činjeničnom supstratu iako zapravo u ovom predmetu ima i puno pravnih pitanja koja nisu riješena”, zaključio je Prodanović. Veći dio završnog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom protekao je na obrazlaganju žalbi zastupnika HDZ-a. Uz odvjetnika Vladimira Terešaka koji je u ime stranke sjedio na optuženičkoj klupi žalbe u ime HDZ-a obrazlagali su i odvjetnici Željko Olujić, Davorin Budin i Miroslav Šumanović.

Terešak je kazao da je tijekom suđenja povrijeđeno pravo stranke na ispitivanje optuženika koji su potvrdili navode iz optužnice, prvenstveno bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića i blagajnice Branke Pavošević. Upitnost njihove vjerodostojnosti, kazao je Terešak, proizlazi iz činjenice da su bili u dogovoru s Uskokom. Kasnije se vidjelo da su bili i u neformalnom dogovoru sa sudskim vijećem jer im je dosuđena točno onakva kazna kakvu je predložilo tužiteljstvo”, ustvrdio je Terešak. Dodao je i da je Barišić svu imovinsku korist koju je stekao u aferi Fimi media prebacio na HDZ. Kroz njegove su ruke, kazao je predstavnik HDZ-a, prošli milijuni i živio je na visokoj nozi, a sud sud uopće nije ispitivao njegovu imovinu, već je samo na temelju njegova iskaza zaključio sa je riječ o koristi koju je ostvario HDZ.

Kazao je i da je HDZ bio žrtva ovog postupka jer mu, među ostalim, nije dozvoljeno postavljanje imovinsko-pravnog zahtjeva, a i podvrgnut je kaznenom progonu iako nije sudjelovao u nedjelu. HDZ zbog toga trpi nemjerljivu štetu, kazao je Terešak, ističući da je cilj cijelog slučaja, osim optuživanja bivšeg premijera, bila i kriminalizacija tada najjače političke stranke, a sve kako bi si tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić “osigurao još jedan mandat”.

Ustvrdio je i da je HDZ nezakonito kažnjen s pet milijuna kuna, jer se, smatra, morala primjeniti blaža kazna. Olujić je, pak, istaknuo da je cijela presuda zasnovana na pogrešnoj pretpostavci da moguća krivnja Ive Sanadera znači i krivnju HDZ-a, iako je, kako se kazao, Sanader nedjelo počinio kao predsjednik Vlade, a ne HDZ-a.

Odvjetnik Šumanović je zaključio da je optuživanjem HDZ-a povrijeđena i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja pravo na stranačko udruživanje opisuje kao jedno od najvažnijih. Smatra kako u niti jednoj “normalnoj demokraciji” stranka ne može biti gonjena te da je kazniti mogu jedino birači na izborima. Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Gordana Haramina Hranilović ustvrdila je da tužiteljstvo ni na koji način nije politički progonilo HDZ, već da se radi isključivo o “odgovornosti pravne osobe za učin kaznenih djela odgovorne osobe”. Odbacila je i tvrdnje obrane da je povrijeđeno pravo na ispitivanje svjedoka ili optuženika koji su priznali nedjelo, a kazala je i da je uvjerljivost njihovih obrana potkrijepljena i mnogim “kontrolim dokazima”.

Sanader je u slučaju “Fimi medije” osuđen na devet godina zatvora te povrati 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka prošle godine, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na prvostupanjsku presudu.

You may also like