Vrh HDZ-a: Most i Petrov neće uspjeti srušiti Vladu

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u petak navečer kako će se HDZ svom snagom zauzimati za opstanak ove vlade, koju, uvjeren je, Most i njihov čelnik Božo Petrov neće uspjeti srušiti.

“HDZ će se svom svojom snagom i energijom zalagati da ova vlada opstane, da ni Most ni Božo Petrov, bez obzira u kom scenariju sudjelovali, neće uspjeti srušiti ovu vladu. Isto tako, svi scenariji koji su koncipirani na način da unište HDZ, da ga demoraliziraju, da unesu nesklad u naše redove neće uspjeti”, poručio je Karamarko u stanci sjednice Predsjedništva stranke koje u hotelu Panorama zasjeda u pripremi subotnjeg Izbornog sabora HDZ-a.

Kazao je kako je HDZ fundamentalna hrvatska stranka o kojoj uvelike ovisi i budućnost Hrvatske te poručio kako je stranka jedinstvena u stavu da se treba nastaviti boriti za Hrvatsku i aktualnu vladu, kako bi se ostvarila nužna poboljšanja u gospodarstvu i životnom standardu građana.

Karamarko se novinarima obratio nakon odluke Vlade koja je poslijepodne većinom glasova odbacila prijedlog oporbe da mu se u Saboru izglasa nepovjerenje. Protiv takve odluke Vlade glasovalo je svih šest ministara Mosta i čelnik te stranke, potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Nakon telefonske sjednice Vlade javnosti se obratio i Petrov, koji je Karamarka još jednom pozvao da odstupi s funkcije prvog potpredsjednika Vlade te najavio da će 12 Mostovih zastupnika u protivnom u Saboru glasovati za njegov opoziv.

Predsjednik Hrvatskog sabora i član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Željko Reiner izjavio je u petak kako je jednoglasan zaključak Predsjedništva HDZ-a da podržava Tomislava Karamarka. “Stranka je jedinstvena i snažna, a koliko je jedinstvena i snažna najbolje će se vidjeti sutra na Izbornom saboru HDZ-a”, izjavio je Reiner nakon sjedinice Predsjedništva HDZ-a.

Ustvrdio je i da je takva situacija ojačala stranku. “Isprofilirao se jasan stav stranke, nasuprot onome, što meni osobno nije jasno, a to je – zbog čega Most zapravo želi srušiti ovu Vladu u kojoj sam sudjeluje i zapravo očito dovesti ponovno na vlast Zorana Milanovića”, ustvrdio je Reiner. “To mi nije jasno, ali to je očit pokušaj u tom smjeru”, dodao je.

Na pitanje kad će na dnevni red u Saboru doći SDP-ov prijedlog Karamarkova opoziva, Reiner je odgovorio da će to biti u poslovničkom roku, do 18. lipnja. No, kazao je, kad god ga stavimo, uvjeren sam da će većina glasovati za gospodina Karamarka.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković ustvrdio je u petak da politička odluka potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Bože Petrova, koji traži da Tomislav Karamarko odstupi sa svoje dužnosti, ruši Vladu.

Na pitanje je li opcija da Karamarko ode iz Vlade i da ga Domoljubna koalicija zamijeni nekim drugim, na čemu inzistira Petrov, Butković je odgovorio “apsolutno ne”. “Na sjednici Predsjedništva dali smo jednoglasnu podršku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. To smo učinili i ranije, na glasovanju kasno poslijepodne kada smo mu svi članovi Vlade iz Domoljubne koalicije dali podršku. U tom smislu, stvar je jasna”, rekao je Butković za Dnevnik RTL-a.

Za zahtjeve Mosta kaže da su legitimni, ali i da predstavljaju rušenje ove Vlade. “Oni su donijeli takvu političku odluku, ali u ovom trenutku ne mogu se oteti dojmu da takav stav i takvo inzistiranje, bez upoznavanja i čekanja odluke Povjerenstva za sukob interesa, nije ništa nego rušenje ove Vlade”, ustvrdio je Butković.

Na pitanje misli li da je to zbog toga ciljano i napravljeno, Butković je rekao da sve upućuje na to. “Stvari se rješavaju dijalogom, stvari se rješavaju argumentima. U ovom trenutku je to izostalo”, dodao je, ali i naglasio kako, u ovom trenutku, ne očekuje da itko ode iz Vlade jer je, kaže, u protekla četiri mjeseca bilo dosta konkretnih i pozitivnih stvari.

Upitan kako će sad Vlada dalje funkcionirati s obzirom da trećina ministara ne podržava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da je situacija takva da je ‘jedan potpredsjednik protiv drugog’, Butković je odgovorio kako treba pričekati glasovanje u Hrvatskom saboru te podsjetio da je većina ministara odlučila dati potporu Karamarku. “Pričekajmo da ta točka dođe na glasovanje u Hrvatski sabor odnosno da se ono održi. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje”, rekao je te izrazio uvjerenje da će se sadašnja situacija prevladati jer Hrvatskoj, dodaje, nisu potrebni novi izbori i dodatni troškovi za građane.

Podsjetio je da su započeli mnogi veliki projekti i u njegovom resoru, poput Pelješkog mosta o čijoj bi prvoj fazi gradnje Vlada trebala donijeti odluku u lipnju.

Na pitanje je li opcija ‘preslagivanje’ u Hrvatskom saboru, Butković je odgovorio da ima puno opcija, ali da u ovom trenutku ne treba govoriti niti o jednoj jer još uvijek je opcija da ostane ova Vlada. “Evo, čuli ste i predsjednika Karamarka – interes je Hrvatske demokratske zajednice, kao najveće hrvatske stranke, da se ova Vlada održi”, zaključio je Butković.

You may also like