Vrdoljak smatra da će BDP narasti dva posto

Hrvatska će sljedeće godine sigurno imati rast BDP-a veći od dva posto, a 2017. godine iznad tri posto, rekao je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na znanstvenom forumu “Aktualna pozicija Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju”, održanom na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Ako ćemo ozbiljno monetizirati svoju imovinu, ulagati u inovacije, konkurentnost industrije, zapošljavanje i obrazovanje, to bi nam moglo osigurati značajan rast, rekao je Vrdoljak. “Najbogatije zemlje svijeta su male zemlje. I Hrvatska to može biti, a za perspektivu ostanka mladih ljudi u zemlji to je sigurno dobra poruka”, kazao je. Vrdoljak je ustvrdio da je hrvatsko gospodarstvo u drugom krugu restrukturiranja – prvi je bilo nakon rata, a drugi započeo gubitkom Cefte, odnosno carinskih povlastica koje smo imali u regiji. No, kako je rekao, zato nam je sada otvoreno tržište Europe od 500 milijuna ljudi.

Vrdoljak kaže da je trebalo godinu – dvije dana za donošenje strateških dokumenata te isto toliko da se počnu koristiti svi potencijali velikog tržišta. “Sada polako dolaze rezultati. Svatko tko obeća med i mlijeko u godini, dvije dana, taj ili ne zna, ili laže”, poručuje Vrdoljak.  Znanstveni forum, u organizaciji osječkog Ekonomskog fakulteta, organiziran je u dva panela na kojem su raspravljali ugledni hrvatski ekonomisti o temama: “Hrvatska i EU: novi okvir ekonomske politike” i “Globalizacija i regionalizacija: u potrazi za inventivnim gospodarstvom”.

Dekan Ekonomskog fakulteta Vladimir Cini, smatra da je Hrvatska zadnjih dana dobila katastrofalnu ocjenu, jer je kroz nju prošlo više od 100 tisuća izbjeglica, a azil zatražilo samo šest. To po njegovu mišljenju pokazuje da se gotovo nitko ne želi useliti u našu zemlju, a još pogubnijim drži što iz Hrvatske odlaze mladi i obrazovani stanovnici.

Mladen Vedriš sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ocjenjuje kako svi svakodnevno pratimo što se događa s izbjeglicama i politikom, ali na kraju dana uvijek je najvažnija ekonomija, uz ključna pitanja kako ćemo živjeti, otvarati nova radna mjesta i privući investitore.

You may also like