Vrdoljak: Sabor i Vladu treba raspustiti

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak u subotu je pozdravio odluku Hrvatskog sabora o imenovanju deset sudaca ustavnog suca, a zauzeo se i za raspisivanje prijevremenih izbora izjavivši da bi ‘vrbovanje’ i potkupljivanje zastupnika radi preslagivanja nove saborske većine bilo ‘kazneno djelo’.

“U Saboru se jučer dogodila dobra stvar – izabrali smo ustavne suce i sada možemo ići na izbore te je potrebno raspustiti Sabor i Vladu i raspisati prijevremene izbore, jer vladajuća koalicija je u posljednjih sedam mjeseci paralizirala Republiku Hrvatsku,” rekao je Vrdoljak u petak na konferenciji za novinare u Splitu. Na novinarski upit strahuje li od prebjega iz HNS-a u neku drugu stranku radi stvaranja saborske većine u preslagivanjima, Vrdoljak je ustvrdio kako su to “kaznena djela.” “Svaki pritisak na bilo kojeg saborskog zastupnika, i svaki saborski zastupnik koji bi napravio bilo kakvu promjenu svoje odluke za osobni interes, recimo za posao nekog u svojoj obitelji ili prijatelja, kazneno je djelo”, kaže Vrdoljak.

Napomenuo je da je zbog takvih stvari bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo završio u zatvoru. “Policija i obavještajna zajednica će imati jako puno posla ako bude dolazilo do bilo kakvog preslagivanja, jer preslagivanje je nepošteno i prevara, a oni koji rade preslagivanje nisu domoljubi nego su prevaranti,” izjavio je Vrdoljak.

Po njegovu mišljenju ova je godina već izgubljena “s kvazireformatorima i kvazidomoljubima.” “U Domovinskom ratu je 12.200 poginulih koji su se borili za nezavisnost i postojanje Hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, ali ne ovakvih kao što sada imamo. Roditelji poginulih u Domovinskom ratu i svi mi koji smo se borili, ne možemo biti zadovoljni ovakvom Vladom i premijerom i ovakvim zamjenicima premijera”, kazao je Vrdoljak.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurski Matija Posavec rekao je da zbog aktualne krize Hrvatskoj prijete financijske štete. “U proračunu za ovu godinu Vlada je predvidjela 9,5 milijardi kuna povlačenja novaca iz Europskih fondova, ali više natječaja trenutačno je stopirano u Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu poduzetništva i Ministarstvu kulture a riječ je o kapitalnim projektima za cijelu Hrvatsku,” naglasio je Posavec. Smatra da se Hrvatska nalazi “pred ozbiljnim financijskim problemima” zbog novonastale političke situacije.

You may also like