Vrdoljak pozvao SDP-ovce da predvode “otpor populizmu”

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je u subotu SDP-ovce na izbornoj konvenciji stranke na jasnu artikulaciju socijaldemokratskih politika, za koje je rekao da će biti najbolji odgovor na izazove populizma.  

Vrdoljak je ustvrdio da je Hrvatska suočena s izazovima rastućeg populizma te poručio da će i HNS-ovci sa svoje strane odraditi dio posla, artikulacijom jasne liberalne politike u kojoj će građani i birači prepoznati svoje vrijednosti.

“I SDP-ovci i liberali trebaju odraditi svoj dio posla i ne dopustiti da vladajući zemlju ponovno povuku natrag, a nama poslije prepuste da to popravljamo”, poručio je Vrdoljak na izbornoj konvenciji SDP-a na kojoj se bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Uz Ivana Vrdoljaka, na SDP-ovoj konvenciji delegatima su se pozdravnim govorima obratili i predstavnici drugih stranaka.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo je kako mu je drago što je HSS bio dio Narodne koalicije “iako nisu ostvareni očekivani rezultati”.

“Time smo dobili priliku za novi počekak HSS-a što posebno trebamo zahvaliti SDP-u u bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću”, rekao je Beljak istaknuvši da su i pred HSS-om unutarstranački izbori te da će poduzeti sve da u Hrvatskoj bude bolje.

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika poručio je da je snažna i glasna oporba jednako važna kao i jaka vlada.

“Naša je uloga da budemo čuvar demokracije i da ne dozvolimo samovolju onih na vlasti”, kazao je Demetlika te novoizabranom čelniku SDP-a Davoru Bernardiću poručio da će u tome imati ključnu ulogu i ključnu odgovornost.

Demetlika očekuje aktivnu ulogu SDP-a u borbi za decentralizciju Hrvatske kao temelj za gospodarski razvoj cijele zemlje te je izrazio nadu da će novo vodstvo SDP-a stati uz IDS u toj borbi

“Posljednjih godina dana svjedočimo izazovima u kakvima se građanska, pristojna Hrvatska još nije našla, a načini na kojim smo se suprotstavljali tim nasrtajima na osobne slobode i socijalnih prava dosad više ne daju dovoljno dobre rezultate”, ustvrdio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je “zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih”.

“Reforma je to koja daje onima koji imaju puno više, a onima koji nemaju ne daje ništa”, kazao je.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić ocijenio je da su izazovi pred SDP-om najveći od svih stranaka. Ocijenio je i da vlast koju obnaša drugi pol ima vjetar u leđa i niz faktora koji će sadašnjoj vladi omogućiti dobre rezultate ako ne rade ništa. “Najniža cijena kapitala i energije u povijesti, na nesreći drugih otvorena turistička niša, a to je 18 posto PDV-a Hrvatske. Centralno, traljavo i sporo, dobivamo više od EU fondova nego što dajemo. Radi se o pozitivnim pretpostavkama”, naglasio je.

“Više ne smijemo graditi politiku na ideološkom sukobu kao alibiju za nesposobnost, a to je ovdje bilo često”, poručio je Čačić.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je potporu SDP-u, poručivši da će SU biti uz SDP. Izrazio je nadu za dobrom suradnjom s tom strankom, dok je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pozvao na više bratstva u Hrvatskoj, neovisno o političkim razlikama i idealima.

(Agencija)

You may also like

0 comments