Vrdoljak: Očekujem vladu HDZ-a i Mosta

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuo je u ponedjeljak kako su rezultati njegove stranke na parlamentarnim izborima izuzetno dobri no, napominje, nije zadovoljan ukupnim rezultatima Narodne koalicije kao ni odazivom birača na izbore, a očekuje i da HDZ s Mostom sastavi novu Vladu.

“Nismo ni sa kim razgovarali ali za očekivati je da HDZ zajedno s Mostom sastavi vladu. Ne vidim našu ulogu u budućoj Vladi koju će formirati HDZ i Most. Prirodno je da partneri koji su i u kampanji govorili da su bliski jedni drugima formiraju Vladu. Zašto bi se mi tu nepotrebno miješali”, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare upitan o mogućoj vladi Narodne koalicije s Mostom.

Nema vlasti po svaku cijenu, poručio je dodavši kako mogu ulaziti samo u Vladu koja će dati stabilnost i efikasnost. HNS je, tvrdi Vrdoljak, na parlamentarnim izborima napravio ogroman uspjeh, a sada se počinje razgovarati kada i kako započeti s pripremama lokalnih izbora. “HNS ima puno lokalnih lidera koje smo sada vidjeli da vrijede”, ustvrdio je Vrdoljak.

HNS je, kako je rečeno, Narodnoj koaliciji donio 11 mandata, od čega će u budućem saborskom Klubu sam imati devet zastupnika. Unatoč tome što je na jučerašnje izbore izašlo 52,59 posto građana, čak 8,23 posto manje nego u studenom lani, HNS je u apsolutnom iznosu osvojio više glasova nego prošle godine te, poručili su iz te stranke.

Od ukupnog broja glasova koje je osvojila Narodna koalicija, HNS je sam osvojio 13,3 posto glasova, a kandidate te stranke, kažu, preferencijalno je zaokružilo 85.213 birača, što je 1.196 glasova više nego na prošlim parlamentarnim izborima.

Preračunato na ukupan broj birača koji su svoj glas dali Narodnoj koaliciji (oni koji jesu i koji nisu preferencijalno glasovali), HNS je na izborima osvojio 127.557 glasova, kažu u HNS-u.

HNS je, ističe Vrdoljak, jedina stranka u koaliciji koja je temeljem preferencijalnih glasova dobila dva dodatna zastupnika, a to su Anka Mrak Taritaš u II. izbornoj jedinici i Milorad Batinić u III. izbornoj jedinici. “Postoji mala tuga jer koalicija s kojom smo išli na izbore nije ta koja danas ima priliku veselite se ali treba dopustiti da se mi u HNS-u veselimo”, rekla je Anka Mrak Taritaš dodajući kako je njezina stranka odlično odradila posao.

Milorad Batinić ističe kako su izbori za III. izbornu jedinicu pokazali da je HNS “lider sjevera”.

You may also like

0 comments