Vrdoljak o PDV-u: Potrebna je ozbiljna analiza

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak kako je za Vladinu odluku o smanjenju PDV-a za jedan ili dva postotna boda potrebna ozbiljna analiza, te da ne treba donositi paušalna rješenja jer je riječ ne samo o političkoj, već i gospodarskoj te socijalnoj temi.
“Porezna politika, u kojoj je jedna od ključnih točaka PDV, par excellence je politička gospodarska, pa i socijalna tema. I ne treba ‘ad hoc’ nalaziti paušalna rješenja, nego ozbiljno analizirati”, kazao je Vrdoljak na marginama okruglog stola HNS-a o startupu i suvremenom malom poduzetništvu u Novinarskom domu.

Naglasio je kako je potrebno ozbiljno analizirati na koji način dati podršku gospodarstvenicima, posebice izvoznicima uz istovremeno vođenje “pristojne socijalne politike”, te najavio uskoro okrugli stol HNS-a na tu temu.

 “S paušalnim stavom da je to jako dobra horizontalna mjera treba biti oprezan. Ne isključiti, ali treba naći ozbiljne odgovore za horizontalnu mjeru smanjenja PDV-a”, dodao je.

Vrdoljak je komentirao i situaciju oko Ine, iznijevši stav HNS-a kako treba naći novog partnera za tu kompaniju “Naš je stav da treba naći novog partnera u razvoju Ine i da s MOL-om jednostavno više ne ide, te s novim partnerom točno definirati koja je strategija razvoja Ine, industrijske proizvodnje i zaposlenosti u Hrvatskoj”, rekao je.

Osvrnuo se i na kazne savudrijskim ribarima, istaknuvši da jednostrani potez Slovenije nije u skladu s ranijim razgovorima. “Oni jesu u predizbornoj kampanji, pa možemo imati neku toleranciju i razumijevanje da sad dokazuju svoje domoljublje kažnjavajući svoje susjede. Ali, ako je ikome u Sloveniji palo na pamet da će kaznama riješiti granični problem, mislim da to nije rješenje”, izjavio je Vrdoljak.

Okupljanje političkog vrha, koje je najavila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HNS-a ocijenio je pozitivnim. “Hrvatska nije u nekakvom par excellence kritičkom trenutku, ali razgovor je uvijek dobrodošao”, drži Vrdoljak. (Agencije)

You may also like

0 comments