Vrdoljak: Nije dovoljan turizam, reindustijalizirat ćemo Dalmaciju

Generator gospodarskog rasta, razvoja i zapošljavanja Dalmacije i Hrvatske bit će industrija i reindustrijalizacija zemlje, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu u Splitu, gdje je otvorio 19. međunarodni sajam SASO na kojem se predstavlja 780 izlagača iz Hrvatske i iz inozemstva.

“Mi u industriji možemo zaposliti svoje visokokvalificirane inženjere, tehnologe, strojare, elektrotehničare pa i menadžment. U turizmu ne. Turizam je radno intezivna djelatnost, kada se uđe u dubinu, to je nisko dohodovna djelatnost radnika. Ja želim da u Dalmaciji postoji turizam, da bude visoko dohodovan i da imamo što više zvjezdica, ali će generator gospodarskog rasta, razvoja i zapošljavanja Dalmacije i Hrvatske biti industrija i reindustrijalizacija ove zemlje”, rekao je Vrdoljak, dodajući da je dokaz tomu i SASO, jedan od rijetkih sajmova koji iz godine u godinu raste.

SASO, koji obuhvaća specijalizirane sajmove graditeljstva, metalne i drvne industrije, alata, strojeva i opreme, obrtništva, male privrede i poduzetništva te SEKO – Sajam ekologije i Sajam kamena, održava se od 21. do 24. listopada u Spaladium areni, a na njemu se predstavlja 780 izlagača iz Hrvatske, Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Turske.

Ministar gospodarstva najavio je uskoro i osnutak centra za industrijski razvoj, a u izjavi novinarima rekao je kako je riječ o modelu španjolske Baskije, koja je do prije dvadesetak godina bila ispod 70 posto europskoga BDP-a, a danas je iznad 130 posto, te je zahvaljujući razvoju svoje industrije među najrazvijenijim regijama Europe.
“Prihvatili smo taj model, krenuli u razvoj centra, imamo čak i ozbiljna pisma namjere i komunikaciju s nekim američkim sveučilištima koji bi se u obrazovnoj komponenti uključili u centar za industrijski razvoj. To je ono što će sljedeći ministar i Vlada, bio to ja ili netko drugi, morati raditi jer će javnost, ali i nezaposleni te ostali građani od njih tražiti da ulože u hrvatsku industriju. Sve smo predradnje napravili, sve počistili, donijeli strategije, osigurali novac i institucionalizirali industrijski razvoj”, rekao je Vrdoljak.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je novinarima kako nije lako održavati sajam u stanju u kakvom smo bili proteklih godina, no drago mu je da je SASO uspio, a grad će ga i dalje pomagati. Odgovarajući na novinarska pitanja, Baldasar je rekao kako Spaladium arena nije trajno rješenje za sajam SASO te je najavio uskoro gradnju kongresnog centra u kojem će se održavati sajmovi. Naime, ovo je prva godina da se SASO održava u zatvorenom prostoru Spaladium arene, a organizatori su se na to odlučili nakon što im je prošle godine jaka bura uništila šator na Žnjanu, zbog čega su morali popravljati štetu i promijeniti datum održavanja sajma.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako je ta županija zbog recesije u graditeljstvu u posljednje četiri godine ostala bez 50 tisuća radnih mjesta pa je važno ponovno povezati poduzetnike. Županija svake godine financijski podupire razne projekte vrijedne čak 400 milijuna kuna, rekao je župan i izrazio zadovoljstvo što ove godine na sajam dolaze turski gospodarstvenici budući da je riječ o velikom i rastućem tržištu pa domaće tvrtke ondje mogu pronaći posao.

Ove su se godine najavila mnoga gospodarska izaslanstava, među kojima se očekuje i dolazak 40 turskih gospodarstvenika koji žele surađivati s hrvatskim tvrtkama. SASO prate mnogi događaji, stručni skupovi i okrugli stolovi, Tako će se primjerice održati i 12. dan arhitekata, 10. energetski summit, 8. dan građevinara, 1. konferencija o sigurnosti te mnoga savjetovanja, prezentacije i radionice.

You may also like

0 comments