Vrdoljak: Možemo biti primjer cijelom društvu

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je prije sastanka vladajućih kako su po pitanju novog Zakona o udomiteljstvu jasnu poruku poslali i premijer i HNS te kako “nema dodatnih pitanja”.
Na pitanje kako objašnjava da su ministri najprije glasali za zakon, a sada ga uvjetuju amandmanom, kaže kako “u tom zakonu postoji niz stvari koje uređuju pitanje udomiteljstva”. “To postaje zanimanje. Taj zakon je dobar zbog tehničkih poboljšanja koja su stvarno znanta, ali pitanje je ustavnosti i vrijednosti koje pojedina stranka ima ugrađene u svoj rad”, kaže Vrdoljak.

Može li ova tema izazvati prijepore među vladajućima? “Ovaj način funkcioniranja koalicije može biti dobar primjer i hrvatskom društvu. Biti liberal znači imati svoje vrijednosti, kao i poštivanje i zaštitu prava svih manjina i izbora i slobode. To podrazumijeva da razumiješ i da je netko drugačiji, a ne da inzistiraš da svi budu kao ja. Razgovori u ovoj koaliciji su veliki iskorak i u fukcioniranju politike i hrvatskog društva”, kaže Vrdoljak.

Danas u 13 sati sastaje se vladajuća koalicija. Na dnevnom je redu predloženi zakon o udomiteljstvu koji će se sutra naći pred saborskim zastupnicima. Koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze se u vezi s pitanjem treba li udomljivanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima. Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a, no, koalicija i parlamentarna većina neće zbog toga doći u pitanje, poručio je jučer uoči sastanka premijer Andrej Plenković, a predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da HNS neće glasovati za Zakon o udomiteljstvu, nego će biti suzdržani.

Uoči sastanka partnera vladajuće koalicije, Branimir Glavaš komentirao je aktualne teme.

Što se tiče Zakona o udomiteljstvu, rekao je da neće podržati HNS-ov amandman. “HDSSB neće podržati amandman gospodina Vrdoljaka i HNS-a, zato što smatramo da je Vladin prijedlog dobar, normalan i narodno prihvatljiv.”

Na pitanje smatra li HDZ treba očistiti situaciju u svojim redovima kada je u pitanju afera SMS, kazao je da “svaka stranka treba čistiti smeće u vlastitom dvorištu, pa tako i HDZ, ako ga ima. Po uzoru na HDSSB – HDSSB je očistio smeće u svom dvorištu.”

Ipak, nije želio definirati tko je smeće u HDZ-u.

“Ako ga ima – ja ne znam, ne miješam se u unutarstranačke odnose u drugim strankama.”

You may also like

0 comments