Vraća li se Italija kući?

Vjerojatno s Grčkom, politički najnestabilnija članica EU i NATO a. Od raspada “klasične” političke scene, sačinjene od mafije Andreotijevih “kršćana”, preko Berlinguerovih našminkanih staljinista ili udružene zločinačke organizacije poput socijalista, te ridikula iz radikala ili zelenih, ništa se još nije sleglo, a već makar 1/4 zemlje se rodila poslije Zemljotresa. Jedna stvar je do danas ostala ista od 1945. g. zemljom vladaju iste oligarhije, istim sredstvima, samo drugim imenima.

Ipak, usprkos svemu, krizama, ratovima u neposrednoj blizini, te svim svim drugim nedaćama s prijelaza iz XX u XXI stoljeće, nekako i prosperira. Naime, Italija je energetski div. I proizvodni i trgovački. Obe strane čizme su zatrpane platformama ili već označenim novim izvorima, a na jadranskoj strani, buše na preko tisuću mjesta! Što im ni malo ne smeta da se dignu na zadnje noge i trenutno blokiraju nova istraživanja na hrvatskoj strani, koja ima samo 3 platforme i da bude još gore, po pola s njima. Samo to je i tema ovog teksta, kockice u mozaiku prevara koji traju nekoliko hrvatskih vlada.

Uglavnom nitko se ne može “ugraditi” u proizvodnju plina ili nafte privatno. Jednostavno, do u kubik se zna koliko izlazi iz rupe i koliko izlazi na kraju cijevi. Ugraditi se može samo u trgovinu i to samo sa zemljom – proizvođačem koja se ne drži zakona k’o pijan plota, a to je samo Istok, Rusija i kolonije joj iz bivšeg SSSR-a. A tu stupa na scenu, Andreottijev Iznogoud, svima omiljeni Berlusconi. I sposoban i pohlepan preko svake znane mjere i upravo idealan partner za beskrupuloznog Führera tipa Putina. Prije malo više od 2 g. uz njegovo zakulisno mešetarenje, Renzi potpisuje cijeli niz ugovora s Rusima o uvozu plina, uz anekse o čijim sadržajima mogu samo slutiti.

Berlusconi skoro pravilno prosuđuje da uz ovakvu krpu u WH može kako hoće, kreće u provođenje plana koji bi taj uvezeni plin doveo u Italiju i dalje Južnim tokom. Kada je NATO svima opalio šamarčinu za budalaštine, hitno je trebalo prijeći na plan B i postojeće plinovode, što proizvodne što transportne, prevesti samo u transportne i vremenom na cijeloj trasi pogasiti domaću proizvodnju i zavesti ruski monopol koji je, btw, već na sudu u Strasbourgu radi Sjevernog toka. Ovdje je bilo planirano da se nitko ne obada.

(Za anegdotu, kada je Kadijević sa svojim odanim krilnima, po Mamulinoj ideji tražio od Jazova blagoslov za puč u zimu 85/86 legenda kaže da mu je dao i spisak svih KOS ovih suradnika na tlu SFRJ za slučaj akcije. Vjerujem da se listom služe nasljednici KGB a, FSB i SVR. Ima tu logike.)

Tu se i pokazuje da koliko god je država korumpirana do vrha, postoji neka viša sila koja nas sve drži da baš ne potonemo do kraja. Pada deal oko Savudrije, kojim Slovenija dobiva besplatno poklon golemog otvorenog mora, upravo preko hrvatskih polja i kontroliran iz ruskog Pirana. Mudro curenje transkripta srpskim medijima, spriječilo je najgoru veleizdaju u Hrvata za koju znam. Doživjeti ću da vidim tu bagru iza rešetaka. Opet im sve pada u vodu, a tek tada dolazi nova bomba…

Nova bomba je pukla nedavno u Egiptu. Bog dao da je upravo ENI otkrio najveće nalazište plina na Mediteranu, pristupačno i vrlo brzo dostupno u sustav. I svakako, višestruko jeftinije od uvoznog ruskog. Mogu misliti na śto su ličili i Berlusconi i Putin. Registrirano je nekoliko hitnih putovanja u Jaltu i Soči, no ništa više ne može vratiti sat nazad. Osim Sirije. Samo tu su nafta i plin za ruse jeftiniji od Sibirskog. A tu je i sirijski nenaplativi dug od vjerojatno preko 1,2 trilijuna USD.

Sve dalje je jasno za Italiju. Trkom nazad kući, namjestiti smiješak za NATO, malo utišati proputinovsku promidžbu od škola do TV a i vratiti se svojim obavezama k’o fina i poštena zemlja. U to je došao i Trident juncture 2015 i Renziju je bilo jasno k’o dan da je s Putinom gotovo. Gledati svoja posla, a teža razmišljanja prepustiti SAC EUR u, VI floti i nekom dolazećem republikancu za POTUSA. Mirna Bosna.

* Autor je Goran Raguž, belgijsko-bosanskohercegovači bloger. Ovaj je post objavljen u Facebook grupi Novine, novinari & glupost. Prilagodio i uredio urednik portala Ivan Brodić

You may also like

0 comments