Von der Leyen brani strategiju cjepljenja

U Komisiji
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će se suočiti s kritikama zastupnika Europskog parlamenta oko europske strategije cijepljenja.

Članice EU-a kasne s cijepljenjem protiv koronavirusa u odnosu na druge države, a Europska komisija (EK) se brani od kritika svoje strategije i spora s farmaceutskim tvrtkama oko kašnjenja naručenih doza cjepiva.

Europski parlament podržao je zajednički nastup EU-a pod kojim je 27 članica kolektivno naručilo cjepiva, no kritičan je prema tajnosti ugovora postignutima s proizvođačima.

Nakon pritiska mnogih europskih zastupnika i spora AstraZenecom, EK je objavio ugovor s tom britansko-švedskom tvrtkom, no velik dio je ostao sakriven od očiju javnosti.

Von der Leyen će morati razjasniti i nedavni prijedlog registra izvoza cjepiva kojim bi proizvođači morali navesti točne količine i naziv zemlje izvan EU-a u koje žele izvoziti lijek.

Komisija je time dobila mogućnost zabrane izvoza cjepiva ako se pokaže da farmaceutska tvrtka slanjem u drugu državu ne poštuje dogovorenu isporuku EU-u, piše dpa. Nakon međunarodnih kritika ubrzo se odustalo od toga.

You may also like

0 comments