Home Energetika Volvo prekida proizvodnju dizelskih automobila

Volvo prekida proizvodnju dizelskih automobila

by Energypress.net

Od utorka

Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača. Ovo označava kraj dizelske ere za Volvo, koji do 2030. planira proizvoditi samo električna vozila.

“Prilično smo uvjereni da imamo vrlo dobre ponude za kupce čak i bez dizela”, rekao je Eric Severinson, Volvoov izvršni direktor za nove automobile i operativnu strategiju, izvijestio je Bloomberg.

Godine 2017. Volvo je postao prvi veliki proizvođač automobila koji se obvezao na postupno ukidanje vozila koja pokreću isključivo fosilna goriva, a od tada je predstavio nekoliko hibridnih i potpuno električnih modela.

U Europi, glavnom tržištu marke, dizelski su automobili dosegnuli vrhunac prije devet godina, čineći oko polovicu nove prodaje.

Lani su pale na 14 posto registracija.

Volvo će prikazati konačni XC90 na otvaranju Volvo muzeja sljedećeg mjeseca u Göteborgu, navodi Bloomberg.

Posljednji dizelski Volvo koji je sišao s proizvodne trake je plavi XC90 s dvolitrenim turbodizelašem, prenose automobilske stranice podsjećajući da Volvo dizele proizvodi već 45 godina.

Related Posts