Volodimir Grojsman imenovan ukrajinskim premijerom

Ukrajinski parlament potvrdio je u četvrtak imenovanje prozapadno orijentiranog Volodimira Grojsmana na mjesto premijera kako bi se okončala politička kriza i deblokirala zapadna pomoć toj zemlji poharanoj oružanim sukobom s proruskim separatistima i lošom gospodarskom situacijom.

U korist rezolucije kojom se potvrđuje imenovanje Grojsmana, odanog predsjedniku Petru Porošenku, na čelo vlade umjesto Arsenija Jacenjuka kojega se kritiziralo zbog sporosti reformi i korupcijskih skandala, glasovalo je 257 zastupnika, a potrebno je bilo njih 226.

Prije glasovanja, Grojsman koji je s 38 godina postao najmlađi premijer u povijesti Ukrajine, obećao je “ubrzati europske reforme” i borbu protiv korupcije koju je naveo kao jednu od glavnih “prijetnji” za tu bivšu sovjetsku republiku. “Zaklinjem se da ova vlada neće pokazati toleranciju spram korupcije!”, kazao je on. “Zaklinjem se da ću služiti ukrajinskom narodu kako se ni vi ni narod ni predsjednik ne bi sramili mojeg rada!”, rekao je on zastupnicima.

Dosadašnji ukrajinski premijer Jacenjuk je pod pritiskom kritika za neprovođenje obećanih reforma i optužaba da brani interese oligarha, u tjednom nastupu na televiziji u nedjelju objavio da podnosi ostavku i neizravno za svog nasljednika podupro predsjednika Vrhovne Rade Grojsmana. Jacenjuk se odupirao pritiscima da podnese ostavku još otkad je njegovoj vladi u veljači izglasano nepovjerenje, no politička kriza u zemlji razbila je vladajući koaliciju te dodatno odgodila isplatu pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda od 17,5 milijardi dolara.

Novi predsjednik vlade naći će zamršenu situaciju, s neriješenim pitanjem Donbasa – istoka Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista i akutnom gospodarskom krizom koju pogoršava porast napetosti s Rusijom.

You may also like