Volkswagen zaključio i treće tromjesečje s dobiti

Njemački automobilski gigant Volkswagen (VW) izvijestio je u četvrtak da je i treće tromjesečje zaključio s neto dobiti nakon što ga je u istim razdoblju prošle godine uzdrmao skandal s lažiranjem podataka o emisijama štetnih plinova.

Tromjesečno razdoblje do kraja rujna grupa je zaključila s neto dobiti od 2,28 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine zabilježili su neto gubitak od 1,73 milijarde eura.

Prihodi su im u trećem tromjesečju uvećani jedan posto, na 52 milijarde eura.

Klijentima su u razdoblju od srpnja do rujna isporučili 2,49 milijuna automobila, što je 4,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Njemački automobilski div potonuo je u najdublju krizu u svojoj povijesti nakon što je u rujnu prošle godine izašlo na vidjelo da su u 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta instalirali sofver koji je omogućio objavu netočnih podataka o emisiji štetnih plinova.

Ukupni trošak tog skandala još nije moguće izračunati a uključuje kazne regulatora i sudske troškove. Dosada su u Volkswagenu za pokrivanje tih troškova rezervirali 18 milijardi eura, zbog čega su prošlu godinu prvi puta u 20 godina poslovali s neto gubitkom, u iznosu 1,6 milijardi eura.

Ove su godine preokrenuli trend, zaključivši sva tri tromjesečja s neto dobiti. U današnjem su izvješću također poboljšali procjenu godišnjih prihoda i sada očekuju da će biti na razini prošlogodišnjih. Dosada su očekivali njihov 5-postotni pad.

Američki je sud inače ovog tjedna potvrdio 14,7 milijardi dolara ‘tešku’ nagodbu kojom je VW dokončao kolektivnu tužbu zbog krivotvorenja podataka o emisiji štetnih plinova. To je najveća odšteta u povijesti automobilske industrije.

(Agencije)

You may also like