Vojska za sada neće prema granici, kaotično u Tovarniku

Nekoliko tisuća migranata od četvrtka ujutro je zaposjelo željeznički kolodvor u Tovarniku, na koji ih policija usmjerava nakon što iz Srbije uđu u Republiku Hrvatsku, a migranti neprestano u manjim skupinama pristižu na kolodvor na kojemu čekaju kompoziciju vlaka koja će ih prevesti prema Zagrebu.

Zamjetan je velik broj pripadnika policije, a među migrantima nalaze se i djelatnici Hrvatskoga crvenog križa (HCK) koji dijele vodu i hranu, kako kažu, vodeći računa o činjenici da je riječ o pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije pružaju zdravstvenu pomoć svima onima koji ju zatraže. Uglavnom je riječ o manjim ozljedama i ogrebotinama zadobivenim tijekom puta. Neki od migranata obratili su se i novinarima, raspitujući se za mogućnost iznajmljivanja taksija prema Zagrebu. Neki se žale i na nedostatne količine hrane i vode. Prema nepotvrđenim informacijama vlak Hrvatskih željeznica koji bi ih trebao prevesti u Zagreb, na kolodvor Tovarik trebao bi pristići nešto prije 13 sati.

Hrvatska vojska zasad neće ići na granicu, pratit će razvoj događaja i potpuno je spremna na sve moguće situacije vezane uz veliki priljev izbjeglica u Hrvatsku, izjavio je u četvrtak ministar obrane Ante Kotromanović. “To miriše na jednu situaciju koja je blizu krizi, tako da ćemo biti spremni. Prilagodit ćemo se zadaćama koje bi mogli dobiti… i sigurno ih dočekati spremni”, rekao je Kotromanović novinarima. Također je kazao da vojska zasad ne ide na granicu, ali da su u slučaju potrebe vojarne blizu. Na pitanje novinara koja može biti uloga vojske, on je rekao da ona može dati logističku potporu: šatore, krevete, srediti teren te da njezina uloga ovisi o veličini krize.

Upitan je li realna procjena ministra zdravlja Siniše varge da bi u naredna dva tjedna u Hrvatsku moglo ući 20.000 ljudi, Kotromanović je odgovorio da je to moguće, ali da je teško iznositi procjene budući da nema dovoljno informacija o tome što se događa u Grčkoj otkuda migranti nastavljaju svoj put prema bogatijim članicama EU-a. “Najvažnije je procjena idućih dana koliko će ljudi doći. Ja se bojim da će tu biti dosta ljudi… znamo da je sinoć prešlo granicu oko 5.000 osoba između Grčke i Makedonije i u skladu s tim ćemo se morati ponašati. Mi ne možemo naravno prihvatiti sve te ljude, nemamo ih gdje staviti. Mi ne možemo prihvatiti 20.000 do 30.000 ljudi”, istaknuo je.

Kroz Makedoniju je prema Srbiji u srijedu prošlo ukupno 2600 izbjeglica, objavili su UNHCR i Međunarodni Crveni križ, i radi se o značajnom padu broja koji se ranijih dana dnevno bilježio. U četvrtak prijepodne vlakom je s makedonsko-grčke granice od Đevđelije prema Tabanovcima u Srbiji krenulo 600 osoba dok je dan ranije u tri posebna vlaka 2200 otputovalo prema sjevernoj granici Makedonije u Srbiju. Ukupno je u srijedu kroz Makedoniju vlakovima, autobusima ili taksijima prošlo 2600 osoba