Vojni zapovjednik obećao suradnju s novim režimom

Moćni šef mianmarske vojske obećao je “suradnju s novom vladom” koju će formirati oporba pod vodstvom Aung San Suu Kyi, koja je izašla kao velika pobjednica na povijesnim izborima u toj zemlji. “Vojska će učiniti sve što je u njezinoj moći u smislu suradnje s novom vladom”, rekao je general Min Aung Hlaing u govoru pred vojnim dužnosnicima koji je prenesen u četvrtak. Pozvao je vojsku na “poslušnost i disciplinu”.

Vojska će i dalje imati važnu ulogu u političkom životu zemlje s obzirom da ona bira 25 vojnih zastupnika, čime vojska de facto ima pravo veta. Isto tako, vojska imenjuje neke ključne ministre, poput ministra obrane i unutarnjih poslova.

Suu Kyi je obećala da će kada dođe na vlast taj sustav promijeniti ali mnogi se analitičari boje reakcije vojske. Nacionalna liga za demokraciju na čelu sa Suu Kyi osvojila je preko 80 posto mjesta u parlamentu, na čemu joj je čestitao u srijedu mianmarski predsjednik Thein Sein.

Dosadašnja vlada je obećala da će poštovati izbor i odluku naroda kao i “miran prijenos vlasti” kada se definitivno potvrdi pobjeda oporbe. “Kao aktualna vlada, prihvaćamo izbor birača i vlast ćemo predati na miran način”, rekao je u službenom priopćenju mianmarski ministar informiranja Ye Htut.
Još je nejasno na koji će način Suu Kyi i generali surađivati. Promatrači vjeruju da će odnosi između Suu Kyi i zapovjednika oružanih snaga Min Aung Hlainga biti vrlo zategnuti.
Suu Kyi je idući tjedan pozvala na pregovore predsjednika i vojnog zapovjednika, nasljednike hunte koja ju je više od 15 godina držala u kućnom pritvoru.
Novi parlament s radom će početi 2016., pretpostavlja se u veljači ili u ožujku.

You may also like

0 comments