Home Geopolitika Vojni mimohod vraća činjenicu spremnosti HV-a u fokus nacije

Vojni mimohod vraća činjenicu spremnosti HV-a u fokus nacije

by admin

Mnoge su se kontroverze pojavile posljednjih dana vezano uz pripremu vojnog mimohoda, spremu i opremu HV-a, ali i diplomatsku pripremu dolaska saveznika na vojni mimohod. Za komentar smo zamolili vojnog analitičara Igora Tabaka, analitičar specijaliziranog portala Obris.org.

“Najava MORH-a o VIP uzvanicima je navodno još otvorena, ali i ovakva je kvantni pomak – jer do sada na naše proslave VRO “Oluja” nije dolazio nitko od međunarodnih predstavnika”, rekao je Tabak.

“Činjenica je, neki su naši dužnosnici najavljivali više. Njihov bi optimizam imao osnova da je međunarodna situacija mirnija, te da cijela priredba nije pripremana na brzinu. Hrvatska se priprema, u najboljem slučaju, tri mjeseca, dok se većinu velikih priredbi ovoga tipa pod normalno priprema i po godinu dana. Dakle, ovaj naš mimohod je iznimno brzo dogotovljen, što nije problem za vojsku i sudionike iz raznih profesionalnih služi, ali je mnogo veći problem kada treba uskladiti strance i međunarodni protokol”, objašnjava Tabak.

“Bio sam na dobrom dijelu proba, među ostalim i na ova zadnja dva dana u kompletu. Prva stvar koja je svima jasna – ovako što nije viđeno jako dugo, ovo je događanje bez presedana u posljednja dva desetljeća. Kontekst i sastav su ponešto drugačiji nego prije 20 godina. Više je civila, a i sam izbor opreme je takav da tu nema mjesta nekakvim ratnim varkama tipa S300. Ovo je sve oprema koja se može viđati u uporabi, ukoliko čovjek pažljivije prati djelovanje vojnog sustava RH.

Ovdje imamo predstavljenu opremu nove generacije. To se najbolje može vidjeti ukoliko usporedimo opremu ešalona branitelja s početka mimohoda i opremu naše preostale prisutne profesionalne vojske. Jednako tako, Hrvatska s obzirom na krizu i dugogodišnju politiku (više rezanje, a manje održavanja obrambenog sustava), ima i podosta starih stvari, ali je na mimohodu vidljivo što je nabavljeno novo. Možemo diskutirati o prilagođenosti opreme za neke terene, no za promjenu imamo nešto, a ne da se tek bavimo pričama kako ćemo modernizirati, a da u stvarnosti nismo nabavljali baš ništa – kao što smo činili godinama”, naglasio je Tabak.

“Sustav Panzerhaubitze 2000, recimo, je naš, plaćen je i samo još ide na manju doradu, ugradnju hrvatskog softvera i naših sustava veze. Sama činjenica da ih imamo, od strateškog je značenja jer je to sustav izuzetne vatrene moći, prvi u svojoj kategoriji. Nakon dosta godina da se samo smanjivalo i rezalo (čak i kontra vlastitih strateških dokumenata) zadnjih nekoliko godina jasno dolazi na vidjelo da MORH posluje racionalnije od prosjeka ostatka hrvatske državne uprave, te je temeljem ušteda počeo i stvarno investirati u modernizaciju. Ja ne znam je li Hrvatska u zadnjih desetak godina imala toliko operativnih MIG-ova. Mi trenutno imamo aktivnu eskadrilu vlastitih borbenih aviona. Pristižu nam zadnji elementi oprema za Patrije, remontirani su helikopteri. Prije nekoliko tjedana smo po prvi put uspješno ispalili i remontirane protubrodske projektile iz mobilnih lansera”,rekao je u izjavi za naš portal.

“Mimohod je pokazivanje svega onoga što naša profesionalna vojska danas ima i zna, i to u situaciji kad takve teme više za većinu stanovništva nisu bliske, kad živimo u društvu opsjednutom temama branitelja i Hrvatske vojske kakva je ona bila prije 20 godina. Nažalost, Hrvatska vojska je izašla iz fokusa javnosti u koji samo ponekad kapne kad treba slagati vreće ili gasiti vatru, a to su svakoj vojsci samo rubne aktivnosti – koje se također mogu zorno vidjeti na svečanome mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza”, zaključuje.

Related Posts