Vojna vježba i novi brodovi Rusije

Ruski borbeni avion proletio je pri velikoj brzini pored špijunskog aviona Vojno-zračnih snaga SAD-a u međunarodnom zračnom prostranstvu iznad Crnog mora, priopćio je kanal CNN, pozivajući se na nekoliko američkih dužnosnika, a prenosi RIA Novosti.

Kako navode mediji, incident se dogodio 30. svibnja, ali se do sada o njemu ništa nije znalo. Ruski lovac je neko vrijeme letio pored američkog špijuna na istoj visini, zatim je smanjio brzinu i počeo pratiti zrakoplov SAD-a, nakon čega se udaljio iz zone u kojoj se nalazila letjelica Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Država. Mediji su prenijeli da „američki avion nije pokušao izbjeći ʼzbližavanjeʼ s ruskim lovcem. Ruski lovaci-bombardi Su-24 Crnomorske flote 30. svibnja su natjerali razarača US Ross vojno-pomorskih snaga SAD-a da se povuče u neutralne vode u istočnom dijelu Crnog mora, jer se posada američkog broda provokativno ponašala. Dva dana kasnije na stranicama 6. flote Ratne mornarice SAD-a objavljen je snimak ruskog vojnog aviona Su-24 kako prelijeće američkog razarača. Američki vojni brod 3. lipnja je napustio vode Crnog mora.

Brodovi Ratne mornarice Rusije i Vojno-pomorske flote Egipta odradili su vježbe u okviru zajedničkih manevara posljednjeg dana aktivne faze rusko-egipatskih vojnih vježbi u Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo obrane Rusije, a prenosi RIA Novosti. „Za proteklih 24 sata ruski i egipatski vojni brodovi u okviru obuke odradili su zadatke zajedničkog manevriranja, kao i vježbe dopune rezervi u pokretu i dostave tereta na brodove uz pomoć helikoptera”, navodi se u priopćenju.Noću, tijekom aktivne faze vježbi, brodovi ruske mornarice i mornarice Egipat, izvršavali su zadatake manevriranja uz korištenje tehničkih i vizualnih sredstava za komunikaciju. Na brodovima se kontinuirano vrši kontrola zraka i situacije iznad površine vode, a podaci se prenose u raketnu krstaricu garde Moskva, gdje se nalazi pokretni stožer egipatsko-ruskih pomorskih vježbi Most prijateljstva-2015. Prije sumraka s brodova se puca iz artiljerijskog oružja na simulirajuće mete.

Tri nova protudiverzantska broda pojačala su sastav ruske Crnomorske flote u Novorossijsku, priopćila je press-služba Crnomorske flote, a prenosi RIA Novosti. „Danas su povodom Dana Rusije u Novorossijsku na vojno-pomorskoj bazi Crnomorske flote podignute Andrejevske zastave na tri protudiverzantska čamca projekta Raptor”, priopćeno je u press-službi.Nova plovila pojačat će naoružanje protudiverzantskog odreda u vojno-pomorskoj bazi u Novorossijsku. Očekuje se da će suvremena oprema i plovidbene karakteristike novih čamaca povećati potencijal snaga u protudiverzantskoj i antiterorističkoj obrani, kao i kontroli morskog prijevoza u zoni vojne baze. Ratna mornarica u Novorossijsku uskoro će dobiti i najnoviji patrolni brod iz projekta 1135.6 Admiral Grigorovič, na kojem se već obučava posada. Flota će isto biti pojačana s dva mala raketna broda Zeleni Dol i Serpuhov. (Russia Beyond the Headlines)

You may also like