Vojna suradnja Srbije i BIH

Beograd/Sarajevo – Vojna suradnja između Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije neprestano se razvija u proteklih nekoliko godina i od koristi je za unaprjeđivanje oružanih snaga obiju zemalja, regionalnu sigurnost i stabilnost te napore tih država za integraciju u EU.

“Opća ocjena je da je bilateralna obrambena suradnja dviju zemalja iznimno intenzivna i produktivna te da pridonosi razvoju sveobuhvatnih dobrosusjedskih odnosa”, rekla je za SETimes Uma Sinanović, voditeljica odjela za odnose s javnošću u Ministarstvu obrane BiH. Dodala je kako su najbolji rezultati ostvareni na području obrazovanja i obuke. “Tijekom 2014. godine, 23 pripadnika srpskih oružanih snaga sudjelovalo je u 14 aktivnosti u BiH koje je organizirao sarajevski Centar za operacije podrške miru (PSOTC)”, rekla je Sinanović. “Osim obuke u PSOTC-u, suradnja se provodi i kroz obuku koju organizira Mobilni tim za obuku PSOTC-a u Srbiji s 27 srpskih vojnika. Razmjena instruktora je jedan od segmenata vojne suradnje.”

“Petero pripadnika vojske BiH sudjelovao je u obuci koju je organizirao Regionalni centar za kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu obranu (CBRND) u Kruševcu u središnjoj Srbiji. Njih troje je sudjelovalo na sastancima posvećenima planiranju vojne vježbe ‘Balkan Response’, koja se planira za svibanj”, rekla je Sinanović.

Bosanski časnici i obrambeni dužnosnici educiraju se na Vojnoj akademiji u Beogradu te na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije. Ljubiša Diković, načelnik stožera srpskih oružanih snaga, rekao je tijekom nedavnog sastanka u Beogradu s general bojnikom Antom Jelečom, načelnikom zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, da Srbija može ponuditi BiH kapacitete CBRND centra u Kruševcu, Vojnu akademiju, Vojnomedicinsku akademiju, kao i bazu Jug, za provedbu obuke za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Oružane snage Srbije zainteresirane su za obuku svojih snaga u Centru za razminiranje u BiH.

Aleksandar Radić, vojni analitičar Euroatlantske inicijative iz Beograda, kaže kako postoji još prostora za suradnju između zemalja na području međunarodnih mirovnih operacija. “Srbija ima bazu Jug u blizini Bujanovca, na jugu Srbije, koja već jest regionalni centar za obuku za misije UN-a, dok Bosna raspolaže NATO centrom za mirovne operacije u Butmiru. Važna bosanska referenca je i Centar za razminiranje, dok na srpskoj strani postoji Regionalni centar za kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu obranu. To su izvrsni temelji za vrlo snažnu vojnu suradnju te ozbiljan doprinos regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Radić za SETimes.

Dvojica vojnih čelnika složili su se i da je daljnje unaprjeđenje suradnje između oružanih snaga dviju država u interesu regionalne stabilnosti.

“Regionalna sigurnost se gradi međusobnom suradnjom, a ta je suradnja na području obrane od ključne važnosti”, dodao je Radić. “Stoga je suradnja između BiH i Srbije važan segment regionalne sigurnosti. To je vrlo važno ako uzmemo u obzir da su obje zemlje dio regije koja je obuhvaćena procesima integracije, prije svega u EU, a osim Srbije sve ostale države iskazale su želju da postanu članice NATO-a. Sve nas to navodi da donesemo zaključak kako je sigurnosna arhitektura regije zajednički posao svih zemalja.”

Sinanović je rekla kako suradnja dviju država izravno pridonosi regionalnoj sigurnosti njihovim zajedničkim sudjelovanjem u regionalnim inicijativama kao što su Proces suradnje u jugoistočnoj Europi te forumi ministara obrane i načelnika stožera jugoistočne Europe (B9). “Regionalna suradnja odvija se kroz organiziranje obuke i vježbi na regionalnoj razini, kao i izgradnjom zajedničkih kapaciteta te potencijalnim davanjem doprinosa oružanih snaga. Regionalna suradnja postoji kao odgovor na krizne situacije, a primjer je osnivanje zajedničkih medicinskih ekipa za angažman u slučajevima prirodnih katastrofa u cijeloj regiji. U budućnosti, zajednički doprinos i potpora međunarodnim mirovnim operacijama predstavljat će prostor za regionalnu suradnju”, rekla je Sinanović.

Tijekom sastanka s Dikovićem u Beogradu, Jeleč je razgovarao o ulozi vojske u pomaganju građanima tijekom prirodnih katastrofa, kao što su bile velike poplave koje su regiju pogodile u svibnju. Oružane snage u regiji demonstrirale su svoju sposobnost da reagiraju u takvim situacijama te su pružile presudnu pomoć u akcijama potrage i spašavanja nakon poplava.

Radić kaže kako je suradnja u obrambenom sektoru nešto što nadilazi okvire vojske. “Vojne industrije dviju zemalja su kompatibilne jer su zajedno bile dio jedinstvenog proizvodnog lanca u vrijeme bivše Jugoslavije”, rekao je.

Milan Mijalkovski, profesor na Fakultetu sigurnosti u Srbiji, rekao je kako je suradnja na području obrane ključna za suživot. “Takva vrsta suradnje je najvažniji model za sprječavanje sukoba, s obzirom da u građanima jača povjerenje”, rekao je Mijalkovski za SETimes. “Kada građani vide da njihova vojska surađuje s državom s kojom je ranije ratovala, to će učvrstiti njihovu volju za stvaranjem mira i stabilnosti s građanima na drugoj strani.”